Dressingi do sałatek na 6 sposobów

Dressingi do sałatek zawsze się przydadzą. I dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie, aż 6 propozycji. Oj będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Dressing Bazylia Winegret

  1. 1 garść liście bazyli
  2. 1 szt. ząbek czosnku
  3. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  4. 2 łyżki miód
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 1 łyżka musztarda dijon
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Curry Tahini

  1. 1/3 szkl. pasta tahini
  2. 2-3 łyżki sok z cytryny
  3. 1/4 szkl. syrop klonowy
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka curry
  6. 1 łyżeczka kurkuma
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Grecki

  1. 1 łyżka koperek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 3-4 łyżki woda
  6. 180 g jogurt grecki
  7. 1 łyżka cebula suszona
  8. 1 łyżeczka czosnek suszony

Dressing Orzechowy

  1. 3 łyżki masło orzechowe
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki sos sojowy
  4. 2 łyżki ocet jabłkowy
  5. 1 łyżka imbir świeży starty
  6. 1 szczypta sól
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Mango-Mięta

  1. 1/2 szt. mango
  2. 2 szt. papryczka zielona
  3. 1 garść liście mięty
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 łyżki sok z limonki
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 2-3 łyżki woda

Dressing Malina Winegret

  1. 1/2 szkl. maliny
  2. 2 łyżki ocet balsamiczny
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka musztarda dijon
  6. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować ten dressing połącz ze sobą: pastę tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, suszony czosnek, curry, kurkumę i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas na miks z takich składników jak: jogurt grecki, cebula i czosnek suszony, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz woda.

Obrazek

3. Dressing orzechowy stworzysz z: masła orzechowego, miodu, sosu sojowego, octu jabłkowego, świeżego imbiru, soli i wody.

Obrazek

4. W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć również mieszanki z miętą i mango. By ją stworzyć połącz: mango, zielone papryczki, liście mięty, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i wodę.

Obrazek

5. Mieszanka z maliną powstanie, jeśli połączysz ze sobą: maliny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, czosnek suszony, sól i musztardę dijon.

Obrazek

6. I na koniec dressing do sałatek z bazylią. Połącz ze sobą: liście bazylii, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, musztardę dijon i wodę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇