Dressingi do sałatek na 6 sposobów

Dressingi do sałatek zawsze się przydadzą. I dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie, aż 6 propozycji. Oj będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Dressing Bazylia Winegret

  1. 1 garść liście bazyli
  2. 1 szt. ząbek czosnku
  3. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  4. 2 łyżki miód
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 1 łyżka musztarda dijon
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Curry Tahini

  1. 1/3 szkl. pasta tahini
  2. 2-3 łyżki sok z cytryny
  3. 1/4 szkl. syrop klonowy
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka curry
  6. 1 łyżeczka kurkuma
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Grecki

  1. 1 łyżka koperek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 3-4 łyżki woda
  6. 180 g jogurt grecki
  7. 1 łyżka cebula suszona
  8. 1 łyżeczka czosnek suszony

Dressing Orzechowy

  1. 3 łyżki masło orzechowe
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki sos sojowy
  4. 2 łyżki ocet jabłkowy
  5. 1 łyżka imbir świeży starty
  6. 1 szczypta sól
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Mango-Mięta

  1. 1/2 szt. mango
  2. 2 szt. papryczka zielona
  3. 1 garść liście mięty
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 łyżki sok z limonki
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 2-3 łyżki woda

Dressing Malina Winegret

  1. 1/2 szkl. maliny
  2. 2 łyżki ocet balsamiczny
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka musztarda dijon
  6. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować ten dressing połącz ze sobą: pastę tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, suszony czosnek, curry, kurkumę i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas na miks z takich składników jak: jogurt grecki, cebula i czosnek suszony, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz woda.

Obrazek

3. Dressing orzechowy stworzysz z: masła orzechowego, miodu, sosu sojowego, octu jabłkowego, świeżego imbiru, soli i wody.

Obrazek

4. W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć również mieszanki z miętą i mango. By ją stworzyć połącz: mango, zielone papryczki, liście mięty, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i wodę.

Obrazek

5. Mieszanka z maliną powstanie, jeśli połączysz ze sobą: maliny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, czosnek suszony, sól i musztardę dijon.

Obrazek

6. I na koniec dressing do sałatek z bazylią. Połącz ze sobą: liście bazylii, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, musztardę dijon i wodę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu