Dressingi do sałatek na 6 sposobów

Dressingi do sałatek zawsze się przydadzą. I dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie, aż 6 propozycji. Oj będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Dressing Bazylia Winegret

  1. 1 garść liście bazyli
  2. 1 szt. ząbek czosnku
  3. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  4. 2 łyżki miód
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 1 łyżka musztarda dijon
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Curry Tahini

  1. 1/3 szkl. pasta tahini
  2. 2-3 łyżki sok z cytryny
  3. 1/4 szkl. syrop klonowy
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka curry
  6. 1 łyżeczka kurkuma
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Grecki

  1. 1 łyżka koperek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 3-4 łyżki woda
  6. 180 g jogurt grecki
  7. 1 łyżka cebula suszona
  8. 1 łyżeczka czosnek suszony

Dressing Orzechowy

  1. 3 łyżki masło orzechowe
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki sos sojowy
  4. 2 łyżki ocet jabłkowy
  5. 1 łyżka imbir świeży starty
  6. 1 szczypta sól
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Mango-Mięta

  1. 1/2 szt. mango
  2. 2 szt. papryczka zielona
  3. 1 garść liście mięty
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 łyżki sok z limonki
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 2-3 łyżki woda

Dressing Malina Winegret

  1. 1/2 szkl. maliny
  2. 2 łyżki ocet balsamiczny
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka musztarda dijon
  6. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować ten dressing połącz ze sobą: pastę tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, suszony czosnek, curry, kurkumę i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas na miks z takich składników jak: jogurt grecki, cebula i czosnek suszony, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz woda.

Obrazek

3. Dressing orzechowy stworzysz z: masła orzechowego, miodu, sosu sojowego, octu jabłkowego, świeżego imbiru, soli i wody.

Obrazek

4. W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć również mieszanki z miętą i mango. By ją stworzyć połącz: mango, zielone papryczki, liście mięty, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i wodę.

Obrazek

5. Mieszanka z maliną powstanie, jeśli połączysz ze sobą: maliny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, czosnek suszony, sól i musztardę dijon.

Obrazek

6. I na koniec dressing do sałatek z bazylią. Połącz ze sobą: liście bazylii, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, musztardę dijon i wodę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯