WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dressingi do sałatek na 6 sposobów

Dressingi do sałatek zawsze się przydadzą. I dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie, aż 6 propozycji. Oj będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Dressing Bazylia Winegret

  1. 1 garść liście bazyli
  2. 1 szt. ząbek czosnku
  3. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  4. 2 łyżki miód
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 1 łyżka musztarda dijon
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Curry Tahini

  1. 1/3 szkl. pasta tahini
  2. 2-3 łyżki sok z cytryny
  3. 1/4 szkl. syrop klonowy
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka curry
  6. 1 łyżeczka kurkuma
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Grecki

  1. 1 łyżka koperek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 3-4 łyżki woda
  6. 180 g jogurt grecki
  7. 1 łyżka cebula suszona
  8. 1 łyżeczka czosnek suszony

Dressing Orzechowy

  1. 3 łyżki masło orzechowe
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki sos sojowy
  4. 2 łyżki ocet jabłkowy
  5. 1 łyżka imbir świeży starty
  6. 1 szczypta sól
  7. 3-4 łyżki woda

Dressing Mango-Mięta

  1. 1/2 szt. mango
  2. 2 szt. papryczka zielona
  3. 1 garść liście mięty
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 łyżki sok z limonki
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 2-3 łyżki woda

Dressing Malina Winegret

  1. 1/2 szkl. maliny
  2. 2 łyżki ocet balsamiczny
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  5. 1 łyżeczka musztarda dijon
  6. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować ten dressing połącz ze sobą: pastę tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, suszony czosnek, curry, kurkumę i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Czas na miks z takich składników jak: jogurt grecki, cebula i czosnek suszony, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz woda.

Obrazek

3. Dressing orzechowy stworzysz z: masła orzechowego, miodu, sosu sojowego, octu jabłkowego, świeżego imbiru, soli i wody.

Obrazek

4. W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć również mieszanki z miętą i mango. By ją stworzyć połącz: mango, zielone papryczki, liście mięty, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i wodę.

Obrazek

5. Mieszanka z maliną powstanie, jeśli połączysz ze sobą: maliny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, czosnek suszony, sól i musztardę dijon.

Obrazek

6. I na koniec dressing do sałatek z bazylią. Połącz ze sobą: liście bazylii, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, musztardę dijon i wodę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze