Hummus w trzech smakach

Hummus to ciekawa propozycja na śniadanie, kolację, jak i przekąskę imprezową. Jak sama widzisz, pole do popisu jest bardzo szerokie. I to wcale nie koniec dobrych wiadomości. Już za chwilę, poznasz aż trzy pomysły smakowe, które nigdy się nie znudzą!

Obrazek
Pyszności

Przygotowanie domowych hummusów ułatwił  blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Hummus pomarańczowy

  1. 400 g ciecierzyca ugotowana
  2. 2 szt. marchewka ugotowana
  3. 2 łyżki sok z cytryny
  4. 2 szt. ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka słodka papryka
  6. 1 łyżeczka kurkuma
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Hummus czerwony

  1. 400 g ciecierzyca ugotowana
  2. 2 szt. burak ugotowany
  3. 2 łyżki sok z cytryny
  4. 2 szt. ząbki czosnku
  5. 2 łyżki pasta tahini
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Hummus zielony

  1. 2 szt. ząbki czosnku
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 400 g ciecierzyca ugotowana
  5. 200 g groszek ugotowany

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pierwszą kombinację, połącz w blenderze próżniowym: ugotowaną ciecierzycę i buraka, ząbki czosnku, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Obrazek

2. Drugi hummus stworzysz z: ugotowanego groszku i ciecierzycy, oliwy z oliwek, ząbków czosnku, soli oraz pieprzu.

Obrazek

3. I w końcu hummus w pomarańczowym wydaniu. Tym razem w blenderze umieść: ugotowaną marchewkę i ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz oraz ząbki czosnku.

Obrazek

4. I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis