Dziś przygotujemy razem pyszny ketchup domowej roboty. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. O czym przekonasz się już za moment 😉
Domowy ketchup - Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności
Składniki:
1/3 szkl. ocet jabłkowy
3-4 szt. goździki całe
30 g cukier trzcinowy
5-6 szt. ziele angielskie;
1 łyżeczka nasiona kolendry
1 szt. laska cynamonu
1 kg pomidory rzymskie bez skórki
1 szt. cebula
1-2 ząbki czosnek
3 łyżki olej roślinny
1 łyżka sól
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zagotuj ocet z przyprawami i odstaw do ostygnięcia.
2. W garnku połącz ze sobą cebulę, czosnek i pomidory. Duś całość pod przykryciem przez 60 minut.
3. Po tym czasie przelej ocet przez sitko do garnka. Nie zapomnij dodać cukru i soli. Gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 30 minut
4. Czas zblendować składniki.
5. Gotową mieszankę przelej do słoików i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowy ketchup możesz używać do 7 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wtedy okres przydatności wynosi kilka miesięcy.