Kolorowa tarta

Kolorowa tarta to nasz sprawdzony przepis na oryginalną, a zarazem pięknie prezentującą się ucztę dla podniebienia. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Całe danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 200 g ser ricotta
  2. 15 g ser parmezan tarty
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżka suszone oregano
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 szt. cukinia
  3. 1 szt. żółta cukinia
  4. 1 szt. marchewka
  5. 1 szt. korzeń pietruszki

Ciasto

  1. 100 g mąka krupczatka
  2. 50 g mąka pszenna
  3. 100 g masło schłodzone
  4. 1 szt. żółtko
  5. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche, po czym piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). W międzyczasie przygotuj farsz, łącząc ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, suszone oregano, pieprz i sól.

Obrazek

2. Podziel warzywa w cienkie plastry.

Obrazek

3. Wcześniej przygotowany farsz rozprowadź na podpieczonej tarcie.

Obrazek

4. Następnie zwiń paski warzyw w mini ruloniki i ułóż je na tarcie.

Obrazek

5. Całość polej oliwą z oliwek, po czym umieść w Ovi na kolejne 15-20 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat