Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą

Naleśniki można przyrządzać na wiele sposobów. Można jednak podzielić je na słodkie, czyli np. z dżemem, czekoladą i na wytrwane, czyli np. z kurczakiem, serem.

Obrazek
Pyszności

Dzisiaj skupimy się na drugiej grupie. W tym artykule zobaczysz przepis na danie, które dosłownie zwali cię z nóg - zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą. Po prostu pyszności!

Składniki:

  1. Naleśniki - ciasto:
  2. 230 g mąka
  3. 115 g parmezan starty
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  8. 1 szczypta czosnek granulowany
  9. 750 g sos pomidorowy
  10. 1 szczypta oregano
  11. 200 g ser mozzarella tarty
  12. 2 szt. jajka
  13. 230 ml mleko
  14. 170 ml woda
  15. 1 szczypta sól
  16. 3 łyżki masło/olej
  17. Naleśniki - nadzienie i reszta składników:
  18. 200 g szpinak
  19. 100 g ser ricotta

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, 2 jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj olej lub roztopione masło. Ponownie zmiksuj. Rozgrzej patelnię i z przygotowanego ciasta usmaż kilka cienkich naleśników.

Obrazek

2. Do miski włóż szpinak, ricottę, parmezan, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. (ilość przypraw według uznania) Dokładnie wszystko wymieszaj.

Obrazek

3. Powstałym nadzieniem posmaruj naleśniki i zawiń w ruloniki.

Obrazek

4. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, a ich wierzch nasmaruj sosem pomidorowym i posyp oregano. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obrazek

5. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika, a na jego wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Włóż naczynie do piekarnika na 5 minut.

Obrazek

6. Kiedy ser się roztopi, wyjmij naczynie z piekarnika.

Obrazek

7. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥