Obiadowe sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem sprawdzą się w tej roli doskonale ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 szt. plastry schabu
  2. 1 szt. cebula
  3. 2-3 szt. gałązki tymianku
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 400 g pieczarki
  6. 1 szt. papryka czerwona
  7. 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  8. 1 szkl. bulion drobiowo-warzywny
  9. 1/2 szkl. śmietanka 18%
  10. 1 łyżeczka sól z podziałem na pół
  11. 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
  12. 2 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa.

Obrazek

2. Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

4. Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.

Obrazek

5. Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego.

Obrazek

6. Podsmaż sakiewki ze schabu na maśle. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku.

Obrazek

7. Po kilku minutach usuń z patelni masło i tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

8. Czas na śmietankę. Delikatnie połącz ją z bulionem i zredukuj sos. I to wszystko! Smacznego ?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko