Pieczone ziemniaki z pulpetem

Pieczone ziemniaki z pulpetem to nasza najnowsza miłość. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w tym oryginalnym daniu na 100% -  po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Farsz ziemniaczany

  1. 5 szt. ziemniaki upieczone
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1/3 szkl. pietruszka posiekana
  5. 2 łyżki olej

Pulpety

  1. 100 g żółty ser
  2. 1/3 szkl. mozzarella
  3. 500 g mięso mielone
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i polej je olejem. Następnie wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Kiedy ostygną, podziel każdego ziemniaka na pół i wydrąż w nich środek.

Obrazek

2. Ziemniaczany farsz połącz z solą, pietruszką oraz świeżą pietruszką. Po czym umieść w formie do pieczenia.

Obrazek

3. Czas na pulpety. Aby je przygotować, połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, sól i pieprz. W każdym pulpecie umieść kawałek żółtego sera, po czym przełóż do wydrążonych ziemniaków.

Obrazek

4. Ziemniaki z pulpetami ułóż w formie do pieczenia i posyp całość mozzarellą. Następnie wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości