Podpłomyk czyli pizza z patelni

Czy na zwykłej patelni można zrobić pyszną pizzę? Okazuje się, że tak! A najlepiej świadczy o tym podpłomyk - pizza z patelni, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Z Tobą będzie podobnie!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 400 g mąka pszenna typ 500
  2. 200 ml gorąca woda
  3. 1/2 łyżeczki sól

Dodatki

  1. 300 g sos do pizzy
  2. 200 g ser żółty
  3. 200 g szynka
  4. 1/2 szt. czerwona cebula
  5. liście bazyli

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, gorącą wodę oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Powstałe ciasto przykryj na 10 minut.

Obrazek

3. Po tym czasie podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj tak, aby zmieściło się na patelni.

Obrazek

4. Smaż każdy kawałek na dobrze rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Obrazek

5. Na wierzchu umieść sos do pizzy. Następnie dodaj szynkę, ser i cebulę. Przykryj na 3-4 minuty. Przed podaniem dodaj świeże liście bazylii.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯