Przepyszny obiad w słoikach z wołowiną

Lubimy eksperymentować w kuchni i dobrze o tym wiesz. Stąd też pomysł na oryginalny obiad w słoikach z wołowiną i ciastem francuskim. Od samego patrzenia robimy się głodni 😍

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto francuskie
  2. 400 g wołowina
  3. 1 szt. jajko
  4. świeża kolendra do dekoracji
  5. 1/3 szt. cebula
  6. 1 szt. bakłażan
  7. 2 szt. ziemniaki
  8. 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  12. 1 łyżeczka zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanym oleju podsmaż wołowinę.

Obrazek

2. Następnie dodaj: cebulę, bakłażan oraz ziemniaki.

Obrazek

3. Nie zapomnij również o koncentracie pomidorowym, soli, pieprzu, czosnku granulowanym oraz ziołach prowansalskich.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przełóż do słoiczków.

Obrazek

5. Na wierzchu każdego słoika umieść ciasto francuskie, po czym rozsmaruj na nim roztrzepane jajko. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Po upieczeniu obróć słoiczki, dzięki czemu uzyskasz formę miseczek z gotowym daniem. Udekoruj je przed podaniem listkiem kolendry.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna