Tofurnik

Tofurnik będzie hitem tegorocznej Wielkanocy. Skąd to wiemy? Kiedy go serwujemy swoim bliskim, znika z talerzy w błyskawicznym tempie. I wciąż słyszymy prośby o dokładkę 😉

Obrazek
Pyszności

Masę do naszego sernika przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Spód

  1. 150 g ciastka owsiane
  2. 1/4 szkl. olej kokosowy

Masa tofu

  1. 350 g tofu
  2. 1/2 szkl. kasza jaglana nieugotowana
  3. 3/4 szkl. orzechy włoskie
  4. 1/2 szkl. erytrytol
  5. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 1/2 szt. cytryna sok
  7. 1 łyżka ekstrakt waniliowy
  8. 400 g mleko kokosowe

Dodatki

  1. 1/2 szkl. migdały krojone
  2. świeża mięta do dekoracji

Polewa

  1. 1/2 szkl. masło orzechowe
  2. 200 ml mleko kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz pokruszone ciastka owsiane z olejem kokosowym. Następnie przełóż do formy do pieczenia.

Obrazek

2. Teraz przygotuj masę z tofu. Aby to zrobić, połącz w blenderze: tofu, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe.

Obrazek

3. Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 60 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc w garnku na palniku masło orzechowe i mleko kokosowe.

Obrazek

5. Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście. Wierzch udekoruj migdałami i świeżą miętą.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości