PrzepisKolacjaZapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną zapiekankę francuską pod ziemniaczanym purée. To nieskomplikowane danie nie tylko świetnie wygląda, ale i genialnie smakuje :)
Pyszności
Składniki:
500 g ziemniaki ugotowane
50 g masło
2 ząbki czosnek
80 g starta mozzarella
400-450 ml mleko
2 szczypty pieprz
1-2 łyżeczki gałka muszkatołowa
1 szt. cebula posiekana w kostkę
400-500 g mięso mielone
800 g pomidory pokrojone w kostkę
1 szczypta sól
2 łyżki zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki ugnieć za pomocą tłuczka. Dodaj masło, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Mieszankę przeciśnij przez sitko. Następnie dodaj do niej ponownie mleko i połącz ze sobą produkty.
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory.
4. Na samym końcu dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
5. Powstałą mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu utwórz warstwę z ziemniaczanego purée. Zapiekankę piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.
6. Posyp zapiekankę startą mozzarellą i grilluj całość przez 2-3 minuty.