Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem często gości na naszych stołach. Tym razem jej smak postanowiliśmy wzbogacić o podsmażony boczek i pietruszkę. Jeśli jesteś ciekawa, co z tego wyszło, zapoznaj się z całym przepisem i jeszcze dziś wypróbuj go w swoim domu 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu ziemniaków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki
  2. 8 szt. szynka gotowana plastry
  3. 8 szt. ser cheddar plastry
  4. 300 g boczek w plastrach usmażony
  5. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  6. 4 szt. jajka
  7. 200 ml śmietanka 30%
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 200 g ser tarty

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym podziel ziemniaki w cienkie plastry. Następnie stwórz z nich pierwszą warstwę w formie do pieczenia.

Obrazek

2. Następnie dodaj 4 plastry szynki, 4 plastry sera i znowu warstwę ziemniaków.

Obrazek

3. Czas stworzyć kolejną warstwę z plastrów szynki i sera. Teraz dodaj podsmażony boczek i posiekaną pietruszkę.

Obrazek

4. Ułóż ostatnią warstwę z ziemniaków i posyp całość żółtym serem. Naczynie odstaw na bok.

Obrazek

5. W misce połącz ze sobą jajka, śmietankę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Przelej mieszankę do formy z wcześniej przygotowanymi składnikami. Następnie wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem