Pieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem

Uwielbiam ziemniaki, ponieważ przy ich pomocy można przyrządzać masę przepysznych dań i potraw. Oprócz tego są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Obrazek
Pyszności

Tym razem chciałabym pokazać ci przepis na pieczone ziemniaki nadziewane pysznym farszem z mięsem mielonym, marchewką i groszkiem. Mmm, to danie jest naprawdę wyjątkowe!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. 2 łyżki masło
  3. 2 łyżeczki sos worcestershire
  4. 240 g marchewka z groszkiem
  5. szczypiorek posiekany
  6. rękaw do dekoracji ciast
  7. sól
  8. 120 ml mleko
  9. 1 łyżka olej
  10. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  11. 250 g wołowina mielona
  12. pieprz
  13. 2 łyżki mąka
  14. 240 ml bulion wołowy
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki i ponakłuwaj je widelcem. Umieść je w mikrofali na 5 minut. Po 5 minutach, przewróć na drugą stronę i włóż do mikrofali na kolejne 5 minut. Następnie wyjmij ziemniaki z mikrofali i od każdego z nich odkrój górną część. Za pomocą łyżeczko wydrąż środek i przełóż go do miseczki.
2. Do miseczki z ziemniakami dodaj także masło, 1/2 łyżeczki soli i mleko. Całość ugnieć na jednolite puree, a następnie przełóż masę do rękawa do dekoracji ciast.
3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj wołowinę i przypraw ją solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj bulion i sos worcestershire. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje dodaj marchewkę z groszkiem. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia.
4. Wydrążone ziemniaki napełnij przygotowanym farszem.
5. Na wierzch każdego ziemniaka wyciśnij puree z rękawa do dekoracji ciast. Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać ziemniaki z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni