Zupa krem z marchewką i imbirem

Zupa krem z marchewką i imbirem to idealny pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad w sezonie zimowym. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować to genialne danie w zaciszu własnego domu.

Obrazek
Pyszności

W przepisie wykorzystaliśmy blender kielichowy marki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz zupę krem w szybki i łatwy sposób. Palce lizać!

Składniki:

  1. 600 g marchewka
  2. 2 łyżeczki imbir starty
  3. 1 litr bulion warzywny
  4. 3/4 puszki mleko kokosowe
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 łyżka kurkuma
  8. ziarenka słonecznika do dekoracji
  9. pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Pokrój marchewkę w cienkie plastry. Następnie wrzuć je do garnka i dodaj bulion warzywny.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: starty imbir, kurkumę, sól i pieprz.

Obrazek

3. Na koniec dodaj małymi partiami mleko kokosowe.

Obrazek

4. Przykryj pokrywką i gotuj do chwili, aż plastry marchewki będą miękkie.

Obrazek

5. Ostatni element przygotowania naszej zupy to zblendowanie jej w pyszny krem.

Obrazek

6. Gotową zupę możesz podać z ziarenkami słonecznika i świeżą pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Zupa krem - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇