Duńczyk przygotował pizzę kojarzącą się z Polską. Główny składnik oburzył Polaków

Pewien Duńczyk prowadzi na Instagramie profil Borderless pizza. Na czym polega jego fenomen? Przygotowuje pizze inspirowane kuchniami świata. Niedawno padło na Polskę. Nie uwierzycie, co zrobił, by fast food miał smak chłodnika, schabowego i pierogów. Dosłownie zmielił jeden z najważniejszych symboli kulinarnych naszego kraju.

Polska pizzaPolska pizza
Źródło zdjęć: © Instagram
Paulina Hermann

Pizze przygotowywane przez Duńczyka są, najłagodniej rzecz ujmując, dość dyskusyjne. Mężczyzna mocno ryzykuje, dodając składniki, które normalnie nie powinny się tam znaleźć. Ananas przy tym to pikuś. Na przykład na pizzy, która inspirowana jest kuchnią finlandzką znajdziemy łososia, zaś na angielskiej pizzy pojawiła się fasolka (będąca normalnie składnikiem english breakfast). W polskiej wersji Duńczyk przeszedł samego siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Pizza inspirowana polską kuchnią. Połączył pierogi, schabowe oraz chłodnik

Z naszymi rejonami związane są właśnie te 3 potrawy. Chociaż co do chłodnika jest mnóstwo wątpliwości, gdyż zupa ta kojarzy się też z Litwą. Do ciasta dodał więc trochę buraków, by zyskało purpurowy kolor i odpowiedni smak. Schabowy stanowił wykończenie pizzy. Autor po prostu poukładał kotlety na górze ciasta. Jednak to, co zrobił z pierogami wołało o pomstę do nieba.

Polska pizza
Polska pizza © Instagram

Na początku przygotował ruskie (te najbardziej kojarzą się z Polską), podsmażył, a następnie... włożył do blendera (nie regulujcie odbiorników, tam naprawdę jest blender). Tą papką wysmarował ciasto z burakami. Całość dopełnił posiekanym burakiem oraz pietruszką, a następnie upiekł.

Zblendowane pierogi zszokowały Polaków. "To boli"

Komentujący post Polacy byli w ogromnym szoku. Wszyscy zastanawiali się, dlaczego to zrobił. Wrzucanie pierogów do blendera było najgorszą częścią filmiku. Sami zastanawiamy się, co tu się zadziało. W komentarzach czytamy:

"Z tymi pierogami to przesadziłeś",

"Jestem w stanie przeżyć wszystko, ale dlaczego do cholery włożyłeś pierogi do blendera?",

"To boli!".

Jeden użytkownik stwierdził, że ta pizza obraziła 37 krajów, inny zażartował, że wśród składników powinna być wódka. W wielu osobach po obejrzeniu tego filmiku "coś umarło", a inni ostrzegli autora, by do Polski lepiej nie przyjeżdżał.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej