Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego

W tym przypadku nazwa, która widnieje na opakowaniu przyprawy, jest bardzo myląca. Niektórzy przyjmują to ze wzruszeniem ramion, inni kilkukrotnie sprawdzają skład, doszukując się choćby niewielkiej domieszki prawdziwego pieprzu. Na próżno – w tej mieszance nie znajdziesz ani drobinki.

Pod nazwą "pieprz ziołowy" kryje się mieszanka wielu przyprawPod nazwą "pieprz ziołowy" kryje się mieszanka wielu przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, które mają dodać pikanterii potraw w taki sposób, aby klasyczny pieprz nie był już potrzebny. W praktyce rzadko kiedy stosowany jest jako zamiennik pieprzu, raczej dodawany jest obok klasycznych czarnych ziaren – dla wzbogacenia aromatu i smaku duszonych mięs, pieczeni czy gulaszów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Jak przyprawy kryją się w pieprzu ziołowym?

W zależności od producenta, opakowania z pieprzem ziołowym zawierają mniej lub bardziej bogatą mieszankę mielonych przypraw. Na pierwszym miejscu zazwyczaj jest gorczyca biała, obok niej obowiązkowo pojawiają się nasiona kolendry, kminek czy majeranek. Często dodawane są również ostra papryka i liść laurowy. Mniej popularne są cząber, bazylia, tymianek i kurkuma.

W PRL taką mieszankę przypraw przygotowywano samodzielnie, rozdrabniając w moździerzu ziarna i mieszając je z suszonymi ziołami. Gotowy zestaw ulubionych aromatów pomagał zaoszczędzić czas w kuchni, a obiad doprawiony w ten sposób zawsze smakował dobrze. Do słoiczka z przyprawami dodawano także zioła z własnego ogródka, takie jak lubczyk, natkę pietruszki, a nawet miętę – oczywiście po ususzeniu i rozdrobnieniu na proszek.

W tych daniach sprawdza się znakomicie

Pieprz ziołowy możesz wykorzystać w marynatach do mięs na grilla – wystarczy połączyć go z oliwą i solą, aby otrzymać gotową mieszankę do kurczaka, karkówki lub boczku. Świetnie sprawdza się w kotletach mielonych, a także jako dodatek do mięs duszonych w sosie.

Możesz wzbogacić nim smak gęstych zup na bazie warzyw strączkowych, a także farszy do krokietów czy pierogów. Potrawy takie jak bigos, leczo czy duszona kapusta również zyskają po dodaniu takiej mieszanki.

Uważaj na składniki na opakowaniu

Opakowanie z pieprzem ziołowym powinno zawierać tylko mielone nasiona i suszone zioła. Zwróć uwagę, czy w składzie nie figuruje cukier i glutaminian sodu. Niepotrzebne są również sztuczne aromaty i jakiekolwiek barwniki.

Po otwarciu opakowania przesyp mieszankę do szklanego słoika z nakrętką, aby zapobiec utracie aromatu. Nie trzymaj przyprawy nad gorącym garnkiem z zupą lub sosem, a do nakładania zawsze używaj czystej i suchej łyżeczki. Wilgoć, która przedostanie się do środka, może popsuć przyprawę.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯