Przyspieszają starzenie organizmu. Jeśli chcesz zachować młody wygląd, unikaj

Przyspieszają starzenie organizmu. Jeśli chcesz zachować młody wygląd, unikaj

Jakie produkty spożywcze przyspieszają starzenie organizmu?
Jakie produkty spożywcze przyspieszają starzenie organizmu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.02.2024 13:09, aktualizacja: 04.02.2024 13:30

Starzenie się jest naturalnym procesem i dotyczy każdego z nas. Związane jest ze zmianami w komórkach, tkankach i narządach, które prowadzą do pogorszenia funkcji fizycznych i umysłowych. Niektóre grupy produktów przyspieszają te zmiany, dlatego warto wykluczyć je z diety lub ograniczyć do minimum.

Starzenie się jest podatne na wpływ czynników środowiskowych, genetycznych i żywieniowych. Niektóre produkty spożywcze mogą przyspieszać powstawanie zmarszczek, ponieważ wywołują stany zapalne, stres oksydacyjny, uszkodzenie DNA, zaburzenia hormonalne lub gromadzenie toksyn w organizmie. O jakich produktach mowa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie produkty przyspieszają starzenie?

Nadmiar soli może powodować nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i uszkodzenie naczyń krwionośnych. Ponadto sól zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do obrzęków i opuchlizny. Na stan skóry (ale i całego organizmu), wpływa również spożywanie cukru w nadmiarze - konkretniej powoduje glikację, czyli uszkodzenie kolagenu i elastyny. Cukier podnosi również poziom insuliny we krwi, powodując tym samym powstawanie stanów zapalnych na skórze.

Żywność przetworzona typu fast food zawiera dużo tłuszczów nasyconych, cholesterolu, soli i cukru, które zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Fast food obniża te z poziom przeciwutleniaczy w organizmie, co sprzyja starzeniu się komórek. Szybsze starzenie się powoduje również alkohol, który odwadnia organizm i skórę. To z kolei powoduje jej wysuszenie, utratę jędrności i pojawienie się zmarszczek. Alkohol uszkadza też wątrobę, która jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn.

Fast food
Fast food© Pixabay

Produkty grillowane zawierają związki zwane aminami heterocyklicznymi, które są kancerogenne i przyspieszają starzenie się komórek. Powodują również stany zapalne w organizmie, które sprzyjają chorobom przewlekłym. Natomiast produkty smażone na głębokim oleju zawierają dużo tłuszczów trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, obniżają poziom dobrego cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca. Produkty smażone na głębokim oleju także zawierają aldehydy, które są toksyczne dla komórek i DNA.

Co jeść, aby wolniej się starzeć?

Chcąc spowolnić starzenie się, należy ograniczyć spożycie wyżej wymienionych produktów i zastąpić je zdrowszymi alternatywami. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw, owoców, orzechów, nasion, ryb, oliwy z oliwek i innych produktów bogatych w antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Te składniki odżywcze chronią komórki przed uszkodzeniem, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają odporność, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspierają pracę mózgu i serca, a także poprawiają wygląd i elastyczność skóry.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także