Przyspieszają starzenie organizmu. Jeśli chcesz zachować młody wygląd, unikaj
Starzenie się jest naturalnym procesem i dotyczy każdego z nas. Związane jest ze zmianami w komórkach, tkankach i narządach, które prowadzą do pogorszenia funkcji fizycznych i umysłowych. Niektóre grupy produktów przyspieszają te zmiany, dlatego warto wykluczyć je z diety lub ograniczyć do minimum.
04.02.2024 | aktual.: 04.02.2024 13:30
Starzenie się jest podatne na wpływ czynników środowiskowych, genetycznych i żywieniowych. Niektóre produkty spożywcze mogą przyspieszać powstawanie zmarszczek, ponieważ wywołują stany zapalne, stres oksydacyjny, uszkodzenie DNA, zaburzenia hormonalne lub gromadzenie toksyn w organizmie. O jakich produktach mowa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie produkty przyspieszają starzenie?
Nadmiar soli może powodować nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i uszkodzenie naczyń krwionośnych. Ponadto sól zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do obrzęków i opuchlizny. Na stan skóry (ale i całego organizmu), wpływa również spożywanie cukru w nadmiarze - konkretniej powoduje glikację, czyli uszkodzenie kolagenu i elastyny. Cukier podnosi również poziom insuliny we krwi, powodując tym samym powstawanie stanów zapalnych na skórze.
Żywność przetworzona typu fast food zawiera dużo tłuszczów nasyconych, cholesterolu, soli i cukru, które zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Fast food obniża te z poziom przeciwutleniaczy w organizmie, co sprzyja starzeniu się komórek. Szybsze starzenie się powoduje również alkohol, który odwadnia organizm i skórę. To z kolei powoduje jej wysuszenie, utratę jędrności i pojawienie się zmarszczek. Alkohol uszkadza też wątrobę, która jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn.
Produkty grillowane zawierają związki zwane aminami heterocyklicznymi, które są kancerogenne i przyspieszają starzenie się komórek. Powodują również stany zapalne w organizmie, które sprzyjają chorobom przewlekłym. Natomiast produkty smażone na głębokim oleju zawierają dużo tłuszczów trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu, obniżają poziom dobrego cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca. Produkty smażone na głębokim oleju także zawierają aldehydy, które są toksyczne dla komórek i DNA.
Co jeść, aby wolniej się starzeć?
Chcąc spowolnić starzenie się, należy ograniczyć spożycie wyżej wymienionych produktów i zastąpić je zdrowszymi alternatywami. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw, owoców, orzechów, nasion, ryb, oliwy z oliwek i innych produktów bogatych w antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Te składniki odżywcze chronią komórki przed uszkodzeniem, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają odporność, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspierają pracę mózgu i serca, a także poprawiają wygląd i elastyczność skóry.