PrzepisProste przepisyPulchne knedle z bułki tartej. Nie wydasz fortuny, a nakarmisz całą rodzinę
Pulchne knedle z bułki tartej. Nie wydasz fortuny, a nakarmisz całą rodzinę
Trudno o bardziej oszczędny, ale jednocześnie smaczny obiad. Z bułki tartej i kilku dodatków szybko wyczarujesz pulchne knedle. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Do środka możesz też włożyć sezonowe owoce.
Knedle z bułki tartej
27.10.2023 18:21
Lodówka świeci pustkami? Nie martw się, to danie wyczarujesz ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy trochę bułki tartej, mąki, mleka, masła i jaj, by zrobić obiad dla całej rodziny. Knedle z bułki tartej poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Jeśli szukasz pomysłów na inne tanie dania, sięgnij po przepis na serduszka wołowe z pęczkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z bułki tartej
Składniki:
- 240 g bułki tartej,
- 250 ml mleka,
- 60 g masła,
- 4 jajka,
- 80 g mąki,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Bułkę wsyp do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i odstawi na 30 minut. Po tym czasie dodaj 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na pianę, dodając szczyptę soli. Do bułki dodaj białka i mąkę, wymieszaj.
- Z ciasta wyrabiaj okrągłe knedle. Wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 10-12 minut. Pamiętaj, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać.
- Podawaj jako dodatek do mięs lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem.