PrzepisProste przepisyPulchne knedle z bułki tartej. Nie wydasz fortuny, a nakarmisz całą rodzinę

Pulchne knedle z bułki tartej. Nie wydasz fortuny, a nakarmisz całą rodzinę

Knedle z bułki tartej
Knedle z bułki tartej
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta
27.10.2023 18:21

Trudno o bardziej oszczędny, ale jednocześnie smaczny obiad. Z bułki tartej i kilku dodatków szybko wyczarujesz pulchne knedle. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Do środka możesz też włożyć sezonowe owoce.

Lodówka świeci pustkami? Nie martw się, to danie wyczarujesz ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy trochę bułki tartej, mąki, mleka, masła i jaj, by zrobić obiad dla całej rodziny. Knedle z bułki tartej poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Jeśli szukasz pomysłów na inne tanie dania, sięgnij po przepis na serduszka wołowe z pęczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z bułki tartej

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę wsyp do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i odstawi na 30 minut. Po tym czasie dodaj 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszaj.
  2. Białka ubij na pianę, dodając szczyptę soli. Do bułki dodaj białka i mąkę, wymieszaj.
  3. Z ciasta wyrabiaj okrągłe knedle. Wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 10-12 minut. Pamiętaj, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać.
  4. Podawaj jako dodatek do mięs lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem.
Źródło artykułu:Królestwo Garów
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także