Pulchne knedle z bułki tartej. Nie wydasz fortuny, a nakarmisz całą rodzinę
Trudno o bardziej oszczędny, ale jednocześnie smaczny obiad. Z bułki tartej i kilku dodatków szybko wyczarujesz pulchne knedle. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Do środka możesz też włożyć sezonowe owoce.
27.10.2023 18:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lodówka świeci pustkami? Nie martw się, to danie wyczarujesz ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy trochę bułki tartej, mąki, mleka, masła i jaj, by zrobić obiad dla całej rodziny. Knedle z bułki tartej poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Jeśli szukasz pomysłów na inne tanie dania, sięgnij po przepis na serduszka wołowe z pęczkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z bułki tartej
Składniki:
- 240 g bułki tartej,
- 250 ml mleka,
- 60 g masła,
- 4 jajka,
- 80 g mąki,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Bułkę wsyp do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i odstawi na 30 minut. Po tym czasie dodaj 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na pianę, dodając szczyptę soli. Do bułki dodaj białka i mąkę, wymieszaj.
- Z ciasta wyrabiaj okrągłe knedle. Wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 10-12 minut. Pamiętaj, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać.
- Podawaj jako dodatek do mięs lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem.