Babcine knedle są delikatne, ale nie rozpadają się podczas gotowania. Oto cały sekret

Nasze babcie doskonale wiedziały, co zrobić, aby przygotować danie w najlepszym wydaniu. Dziś zajmiemy się knedlami z owocami. W czym tkwi ich sekret?

Knedle z owocami to smaki mojego dzieciństwaKnedle z owocami to smaki mojego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa
Marzena Pęcak

Kiedy wspominam szczęśliwe lata dzieciństwa, to przede wszystkim na pierwszy plan wysuwają się genialne posiłki serwowane przez moją babcię Zosię. Jej popisowe gołąbki, pierogi czy też knedle na słodko były prawdziwym hitem. I choć moja mama starała się odtworzyć te przepisy w naszym w domu, czegoś im zawsze brakowało. 

Po wielu latach dowiedziałam się, jaki patent na swoje knedle miała babcia Zosia. Jeśli chcesz przygotować domowy obiad jak za dawnych lat, koniecznie zostań ze mną do końca. Gwarantuję, że na pewno nie pożałujesz. Ba, ten przepis na stałe zadomowi się w twoim menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Knedle nie rozpadają się, ale są miękkie. W czym tkwi sekret babci Zosi?

Zacznijmy może od tego, co też wyjątkowego było w knedlach mojej babci. Otóż były one mega puszyste, dosłownie tak, jakbyś jadł puchaty obłoczek z nieba. Nic więc dziwnego, że rozpływały się w ustach już od pierwszego kęsa. A w połączeniu z owocowym farszem były po prostu najlepsze.

Jako dziecko byłam przekonana, że moja babcia ma jakieś tajemne moce czarodziejskie, dlatego potrafi przygotować takie pyszności. Jak się jednak z czasem przekonałam, sekret w tym przypadku tkwi w doborze odpowiednich składników

Z jakim owocem najczęściej jadłeś knedle?
Z jakim owocem najczęściej jadłeś knedle? © Adobe Stock | simonidadj

Aby przygotować knedle w babcinej wersji, należy zastąpić tradycyjne ziemniaki zupełnie innym składnikiem. Mowa w tym przypadku o białym serze, który nada gotowym knedlom wyjątkowej puszystości i delikatności. To jednak nie koniec. Babcia do swoich knedli dodawała też zawsze trochę kaszy manny. Dzięki niej knedle były zwarte i nie rozpadały się podczas gotowania.

Jak zrobić knedle z przepisu babci Zosi? Przepis krok po kroku

Skoro już wiesz, jakie patenty stosowała moja babcia podczas gotowania knedli, czas przejść do konkretów, czyli szczegółowej instrukcji.

Składniki:

  • 700 g twarogu,
  • 2 szkl. mąki,
  • 3 jajka,
  • 180 g kaszy manny, 
  • 1 szczypta soli,
  • ulubione owoce jako farsz, np. śliwki albo truskawki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od rozgniecenia białego sera.
  2. Następnie dodaj do niego jajka, mąkę, suchą kaszę oraz sól.
  3. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, po czym odstaw na 20 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj owoce. Dokładnie je umyj i osusz. W razie potrzeby usuń pestki.
  5. Kiedy owoce będą już wstępnie przygotowane, możesz zacząć gotować wodę w garnku. 
  6. Gdy już się zagotuje i delikatnie ją posolisz, weź część serowej mieszanki i połóż na wierzchu owoc.
  7. Następnie uformuj serową mieszankę tak, aby pokryła każdy owoc w całości. 
  8. Tak przygotowane knedle wrzuć do wrzątku na kilka minut.
  9. Po ugotowaniu serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Teraz już wiesz, co dokładnie zrobić, aby przygotować niesamowite knedle w słodkim wydaniu. Moim zdaniem jest to ciekawa alternatywa dla standardowych ziemniaczanych klusek, które z czasem mogą po prostu się przejeść. Co myślisz o dzisiejszej kombinacji? Przetestujesz ją w swojej kuchni już niebawem?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej