Dla wielu są smakiem dzieciństwa. Ten banalny przepis pozwoli ci cofnąć się w czasie

Lanie ciasto, zwane też kluskami lanymi, to wspaniały zamiennik sklepowego makaronu. Dla wielu to przysmak pozwalający wrócić smakiem do najpiękniejszych chwil dzieciństwa.

Kluski lane to znany polski dodatek do zupKluski lane to znany polski dodatek do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania dodatków do dań, jaki istnieje. Lane kluski, zwane też lanym ciastem, przygotowuje się poprzez wlewanie surowego ciasta do gotującej zupy, mleka czy wody. Po chwili uzyskujemy lekką pierzynkę, unoszącą się na powierzchni płynu. To dla wielu smak dzieciństwa, wspomnienie o śniadaniach na słodko szykowanych przez babcię czy zaciągniętej kluskami zupie pomidorowej z niedzielnego rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem

Jak się robi kluski lane?

Składniki wchodzące w skład ciasta na lane kluski to jajka, mąka, woda i (opcjonalnie) sól do smaku. Wszystkie produkty należy energicznie wymieszać, aż połączą się w masę o lejącej się konsystencji. Następnie ciasto wylewa się z naczynia (lub łyżki) powoli, cienkim strumieniem do gotującego się płynu. Od czasu do czasu należy delikatnie zamieszać całość, by kluseczki nie zlepiły się. Kluski lane wystarczy gotować ok. 2 min.

To niejedyny przepis na lane ciasto. To można przygotować też z kaszy manny i śmietany. Wtedy, w zależności od obranej techniki gotowania, kluski można wykorzystać nie tylko jako dodatek do zupy, ale też podać np. z sosem lub pod omastą w formie tzw. klusek kładzionych.

Przepis na kluski lane z kaszy manny i śmietany

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 120 g kaszy manny,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 80 ml śmietany 12 lub 18 proc.,
  • sól.

Składniki:

  1. Jajka wbij do miski i ubij je z masłem na gładką, puszystą masę.
  2. Do gotowej masy dodaj suchą kaszę mannę i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj całość dokładnie.
  3. Na sam koniec wlej śmietanę, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać jej nieco więcej (ciasto na lane kluski musi mieć lejącą konsystencję).
  4. Gotową masę odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by kasza spęczniała.
  5. Kluski lane możesz przygotować od razu na mleku bądź zupie - wtedy wystarczy, że wlejesz ciasto cienkim strumieniem do garnka, mieszając całość.
  6. Kluski można też przygotować tak, by były nieco większe i stanowiły dodatek do sosów czy mięs. Wtedy każdą kluskę należy pojedynczo wykładać na wrzącą wodę łyżką i gotować około 4 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯