Dla wielu są smakiem dzieciństwa. Ten banalny przepis pozwoli ci cofnąć się w czasie

Lanie ciasto, zwane też kluskami lanymi, to wspaniały zamiennik sklepowego makaronu. Dla wielu to przysmak pozwalający wrócić smakiem do najpiękniejszych chwil dzieciństwa.

Kluski lane to znany polski dodatek do zupKluski lane to znany polski dodatek do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania dodatków do dań, jaki istnieje. Lane kluski, zwane też lanym ciastem, przygotowuje się poprzez wlewanie surowego ciasta do gotującej zupy, mleka czy wody. Po chwili uzyskujemy lekką pierzynkę, unoszącą się na powierzchni płynu. To dla wielu smak dzieciństwa, wspomnienie o śniadaniach na słodko szykowanych przez babcię czy zaciągniętej kluskami zupie pomidorowej z niedzielnego rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem

Jak się robi kluski lane?

Składniki wchodzące w skład ciasta na lane kluski to jajka, mąka, woda i (opcjonalnie) sól do smaku. Wszystkie produkty należy energicznie wymieszać, aż połączą się w masę o lejącej się konsystencji. Następnie ciasto wylewa się z naczynia (lub łyżki) powoli, cienkim strumieniem do gotującego się płynu. Od czasu do czasu należy delikatnie zamieszać całość, by kluseczki nie zlepiły się. Kluski lane wystarczy gotować ok. 2 min.

To niejedyny przepis na lane ciasto. To można przygotować też z kaszy manny i śmietany. Wtedy, w zależności od obranej techniki gotowania, kluski można wykorzystać nie tylko jako dodatek do zupy, ale też podać np. z sosem lub pod omastą w formie tzw. klusek kładzionych.

Przepis na kluski lane z kaszy manny i śmietany

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 120 g kaszy manny,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 80 ml śmietany 12 lub 18 proc.,
  • sól.

Składniki:

  1. Jajka wbij do miski i ubij je z masłem na gładką, puszystą masę.
  2. Do gotowej masy dodaj suchą kaszę mannę i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj całość dokładnie.
  3. Na sam koniec wlej śmietanę, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać jej nieco więcej (ciasto na lane kluski musi mieć lejącą konsystencję).
  4. Gotową masę odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by kasza spęczniała.
  5. Kluski lane możesz przygotować od razu na mleku bądź zupie - wtedy wystarczy, że wlejesz ciasto cienkim strumieniem do garnka, mieszając całość.
  6. Kluski można też przygotować tak, by były nieco większe i stanowiły dodatek do sosów czy mięs. Wtedy każdą kluskę należy pojedynczo wykładać na wrzącą wodę łyżką i gotować około 4 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości