Chałka puszysta jak nigdy. Babcia Irena przy wyrabianiu ciasta zawsze robi jedną rzecz
Jaki dodatek do chałki lubisz najbardziej? Miód? Dżem? A może twarożek na słodko? Nieważne którą opcję wybierzesz, najważniejsze jest to, by chałka była świeżutka, mięciutka i puszysta. Nie zawsze znajdziesz taką w sklepie. Dlatego przeczytaj ten domowy przepis na puszystą chałkę, a problem rozwiąże się sam.
09.01.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:04
Chałka ze słodkim dodatkiem to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Kiedy chałka jest świeża, rozpływa się w ustach a jej puszystość idealnie łączy się z dżemem czy miodem. Każdy kawałek znika wtedy z talerza w mgnieniu oka.
Jednak sklepowe chałki mają to do siebie, że zdarza im się ,,poleżeć". Po pewnym czasie ten produkt robi się suchy i twardy, a wtedy nawet domowy dżem z osobiście zebranych truskawek nie pomoże. To dlatego warto poznać ten przepis na puszystą chałkę prosto od babci Ireny. Przyda ci się za każdym razem, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Taka chałka nie jest ani kosztowna, ani trudna w wykonaniu. Natomiast cała rodzina będzie zachwycona - i to tak mocno, że polecamy podwoić proporcje przepisu i stworzyć od razu dwie chałki. Gwarantujemy, że obie zostaną zjedzone, nim zdążą stracić swoje ,,puszyste" walory!
Przepis na puszystą chałkę
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej typu 630
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 1 średnie jajko
- 70 g cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 40 g masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz i wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i delikatnie podgrzanym mlekiem. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj mikserem do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Przykryj miskę ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zagnieć składniki kruszonki (bez jajka) i włóż ją do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj, a następnie na podsypanej mąką stolnicy uformuj z niego trzy jednakowe wałki na długość blaszki. Zapleć z nich warkocz. Końcówki zlep i zawiń pod spód ciasta. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne pół godziny.
Warkocz wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
A skoro o słodkościach mowa, rzuć też okiem na ten przepis na chrupiące ciastka z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.