Chałka puszysta jak nigdy. Babcia Irena przy wyrabianiu ciasta zawsze robi jedną rzecz

Jaki dodatek do chałki lubisz najbardziej? Miód? Dżem? A może twarożek na słodko? Nieważne którą opcję wybierzesz, najważniejsze jest to, by chałka była świeżutka, mięciutka i puszysta. Nie zawsze znajdziesz taką w sklepie. Dlatego przeczytaj ten domowy przepis na puszystą chałkę, a problem rozwiąże się sam.

ObrazekPrzepis na puszystą chałkę - Pyszności; foto: Canva

Chałka ze słodkim dodatkiem to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Kiedy chałka jest świeża, rozpływa się w ustach a jej puszystość idealnie łączy się z dżemem czy miodem. Każdy kawałek znika wtedy z talerza w mgnieniu oka.

Jednak sklepowe chałki mają to do siebie, że zdarza im się ,,poleżeć". Po pewnym czasie ten produkt robi się suchy i twardy, a wtedy nawet domowy dżem z osobiście zebranych truskawek nie pomoże. To dlatego warto poznać ten przepis na puszystą chałkę prosto od babci Ireny. Przyda ci się za każdym razem, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Obrazek
Przepis na puszystą chałkę - Pyszności; foto: Canva

Taka chałka nie jest ani kosztowna, ani trudna w wykonaniu. Natomiast cała rodzina będzie zachwycona - i to tak mocno, że polecamy podwoić proporcje przepisu i stworzyć od razu dwie chałki. Gwarantujemy, że obie zostaną zjedzone, nim zdążą stracić swoje ,,puszyste" walory!

Przepis na puszystą chałkę

Składniki:

         
  • 500 g mąki orkiszowej typu 630
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

      
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
Obrazek
Przepis na puszystą chałkę - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz i wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i delikatnie podgrzanym mlekiem. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj mikserem do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Przykryj miskę ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie zagnieć składniki kruszonki (bez jajka) i włóż ją do lodówki.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj, a następnie na podsypanej mąką stolnicy uformuj z niego trzy jednakowe wałki na długość blaszki. Zapleć z nich warkocz. Końcówki zlep i zawiń pod spód ciasta. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykryj ścierką i odstaw na kolejne pół godziny.

Warkocz wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

A skoro o słodkościach mowa, rzuć też okiem na ten przepis na chrupiące ciastka z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości