Puszysta i delikatna jak chmurka chałka w trzech kolorach. Tylko naturalne składniki, bez sztucznych barwników
Piękna i pyszna chałka w trzech kolorach z naturalnymi barwnikami: burakami, szpinakiem i dynią. Delikatna jak chmurka, puszysta i mięciutka.
01.10.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:04
Domowy wypiek
Pyszna maślana chałka wypełni Twój dom niesamowitym aromatem świeżego pieczywa. Jest niezwykle delikatna i miękka, idealna z odrobiną masła lub miodu. Swój niezwykły kolor zawdzięcza naturalnym i zdrowym barwnikom. W Polsce chałkę zawdzięczamy kuchni żydowskiej, gdzie tradycyjnie serwowana jest w czasie szabatu i świąt. Występuje pod wieloma formami: bułki, wałki zawinięte w okrąg lub (najpopularniejsze) w formie warkocza. To prosty drożdżowy wypiek, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Kolorowa chałka
Składniki:
- 1 ugotowany burak
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 20 g masła - roztopione
- 1 jajko
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 20 g masła - roztopione
- 1 jajko
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 150 świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 20 g masła - roztopione
- 1 jajko
- 1,5 szkl. mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Przygotuj trzy miski, w których powstaną trzy kolory do naszej chałki. W jednej umieść starte na drobnych oczach buraki, w drugiej puree z dyni, a w ostatniej przesmażony i drobno posiekany szpinak (możesz też użyć rozmrożonego szpinaku).
Do każdej z miseczek dodaj cukier, suszone drożdże, ciepłe mleko i po łyżce mąki. Wymieszaj zawartość przy pomocy kuchenne rózgi. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Pozostałą mąkę przesyp do trzech misek. Do każdej z nich dodaj jajko oraz wlej wyrośnięte kolorowe zaczyny z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
Każdą część kolorowego ciasta wyrób następnie na stolnicy. Jeśli masa lepi się do rąk- dodaj więcej mąki. Uformuj trzy walce i połącz je u góry. Zapleć warkocz z ciasta. Zerknij na filmik, gdzie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Przygotowaną w ten sposób chałkę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 40 minut.
Nasza chałka jest już gotowa. Smacznego!