Puszysta i delikatna jak chmurka chałka w trzech kolorach. Tylko naturalne składniki, bez sztucznych barwników

Piękna i pyszna chałka w trzech kolorach z naturalnymi barwnikami: burakami, szpinakiem i dynią. Delikatna jak chmurka, puszysta i mięciutka.

Obrazek
Ewa

Domowy wypiek

Pyszna maślana chałka wypełni Twój dom niesamowitym aromatem świeżego pieczywa. Jest niezwykle delikatna i miękka, idealna z odrobiną masła lub miodu. Swój niezwykły kolor zawdzięcza naturalnym i zdrowym barwnikom. W Polsce chałkę zawdzięczamy kuchni żydowskiej, gdzie tradycyjnie serwowana jest w czasie szabatu i świąt. Występuje pod wieloma formami: bułki, wałki zawinięte w okrąg lub (najpopularniejsze) w formie warkocza. To prosty drożdżowy wypiek, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kolorowa chałka

Składniki:

                    
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g masła - roztopione
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 100 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g masła - roztopione
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 150 świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g masła - roztopione
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Przygotuj trzy miski, w których powstaną trzy kolory do naszej chałki. W jednej umieść starte na drobnych oczach buraki, w drugiej puree z dyni, a w ostatniej przesmażony i drobno posiekany szpinak (możesz też użyć rozmrożonego szpinaku).

Kolorowa chałka- Pyszności
Kolorowa chałka- Pyszności

Do każdej z miseczek dodaj cukier, suszone drożdże, ciepłe mleko i po łyżce mąki. Wymieszaj zawartość przy pomocy kuchenne rózgi. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Kolorowa chałka- Pyszności
Kolorowa chałka- Pyszności

Pozostałą mąkę przesyp do trzech misek. Do każdej z nich dodaj jajko oraz wlej wyrośnięte kolorowe zaczyny z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 40 minut.

Obrazek

Każdą część kolorowego ciasta wyrób następnie na stolnicy. Jeśli masa lepi się do rąk- dodaj więcej mąki. Uformuj trzy walce i połącz je u góry. Zapleć warkocz z ciasta. Zerknij na filmik, gdzie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Kolorowa chałka- Pyszności
Kolorowa chałka- Pyszności

Przygotowaną w ten sposób chałkę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 40 minut.

Kolorowa chałka- Pyszności
Kolorowa chałka- Pyszności

Nasza chałka jest już gotowa. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇