„To, co się dzieje w tym momencie, jednak nas przerasta”. Restaurator wrzucił do sieci dramatyczny apel

Galopująca inflacja, podwyżki cen produktów i usług sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na zamknięcie lokalu. Restaurator załamuje ręce i wyznaje, że sytuacja zaczęła go przerastać.

Obrazek
Ewa

Od dłuższego czasu gastronomia przeżywa ogromny kryzys. Po lockdownie wiele z nich miesiącami pracowało na odbudowanie. Szalejąca inflacja i rekordowe podwyżki cen są ciosem, którego wielu nie zniosło. W gastronomii praktycznie nikt nie jest w dobrej kondycji finansowej, w złej i bardzo złej – około 80%. Rachunki za prąd wzrosły nawet o kilka tysięcy procent, produkty są coraz droższe i utrzymanie lokalu staje się powoli niemożliwe.

Restaurator załamuje ręce- Pyszności
Restaurator załamuje ręce- Pyszności

Restaurator załamuje ręce

Kebab należał do tej pory do kategorii "szybko i tanio". Wszystko jednak się zmienia. Właściciel kultowego koszalińskiego lokalu "U Szybkiego" opublikował na TikToku filmik, w którym zdradza, jak źle jest w polskiej gastronomii.

Jesteśmy zmuszeni się zamknąć. Mówię to z wielkim bólem serca, ale prowadzenie biznesu na tę chwilę nie jest opłacalne i nie jesteśmy w stanie zarobić na prąd i gaz. Gastronomia kiedyś przynosiła nam pieniądze i dzięki temu mogliśmy się rozwijać - mówi Filip Gołka.

Restaurator zdradził, że jednym z powodów zamknięcia lokalu jest rosnąca cena energii elektrycznej. Poprzednie rachunki wynosiły dwa tysiące złotych, kolejne osiem, a prognoza przewiduje wzrost aż do czternastu tysięcy. Różnica jest po prostu kolosalna- funkcjonowanie lokalu pozwoliłoby na opłatę rachunków. Za co kupić produkty i opłacić pracowników?

Dramatyczna sytuacja polskiej gastronomii

Filip Gołka mówi, że trudna sytuacja zmusiła go do skorzystania z oszczędności, jednak to wciąż okazało się za mało. Restaurator z Koszalina zmuszony jest zamknąć swoje lokale i sprzedać całe wyposażenie.

Lokal z kebabem to tylko przykład- podobnych restauracji będą dziesiątki. Czy gastronomia przetrwa ten kryzys?

Masz ochotę na coś słodkiego? Zobacz przepis na ciasto Mars na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis