Rewelacyjny patent na truskawki. Ania Starmach zdradziła, jak je szybko obrać

Polacy kochają truskawki. Co roku czekamy na sezon, w którym możemy kupić najlepsze owoce. Często się nimi zajadamy i dodajemy do różnych deserów. Ania Starmach pokazała sposób na to, jak szybko je obrać. Teraz już nie musimy się z tym męczyć.

ObrazekAnia Starmach pokazała, jak obierać truskawki (Unplash, Instagram)
Paulina Hermann

Z badania preferencji konsumentów dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wynika, że truskawki są ulubionymi owocami mieszkańców kraju nad Wisłą. Wiele osób przyznało, że sięga po nie regularnie. Jemy je w formie przekąski lub robimy ciasta z owocami w roli głównej.

Ania Starmach pokazała, jak szybko obrać truskawki

Zanim zaczniemy się nimi zajadać, musimy je umyć i obrać. Często ta druga czynność jest żmudna i długotrwała. Szczególnie, gdy potrzebujemy wielu owoców do zrobienia deseru. Na szczęście znamy sposób, dzięki któremu przyspieszymy ten proces. Pomoże nam w tym Ania Starmach.

- Jest kilka sposobów na szybkie obranie truskawek. Jednym z nich jest odcinanie szypułek truskawek nożem, tuż poniżej zielonej części. Jednak w ten sposób marnujemy dużą część truskawki - mówi Ania Starmach na Instagramie.

Jaki jest jej patent? Wystarczy, że grubą słomkę wbijemy w dolną część truskawki. Musi przejść przez środek owocu i gotowe. Słomka sama oderwie szypułkę. Proste, prawda?

Obrazek
Truskawki (Unplash)

Lista zalet truskawek jest bardzo długa

Dlaczego warto je jeść? Przede wszystkim są przepyszne i trudno się im oprzeć. To jednak nie wszystko, gdyż spożywanie ich przyniesie nam wiele korzyści. Truskawki są bogate w witaminy A i C oraz w witaminy z grupy B. Zawierają też wiele ważnych pierwiastków, na przykład żelazo, wapń, fosfor oraz potas.

Co ważne, są też niskokaloryczne, w 100 gramach znajdziemy bowiem tylko 28 kcal. W 90 procentach składają się z wody, więc mają właściwości moczopędne i nawadniające. Regularne spożywanie wspomaga proces utraty wagi. Owoce są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje przemianę materii.

Z truskawek zrobimy zdrowotne koktajle, słodkie desery oraz niesamowicie pachnące ciasta. Koniecznie spróbujcie wypieku z przepisu Ani Starmach. Na samą myśl ślinka cieknie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej