Znalazł robaki w popularnej czekoladzie. Mało kto tak dokładnie sprawdza ich skład

Robaki w czekoladzie znalazł jeden z użytkowników TikToka. Odkryciem pochwalił się, publikując wideo w social mediach, "demaskujące" całą prawdę o robactwie w żywności. Temat ten rozgrzał opinię publiczną do czerwoności i nie przestaje schodzić z afisza. Jak się okazuje jednak, bardzo łatwo zagalopować się i rozpowszechniać niesprawdzone informacje. 

ObrazekZnalazł robaki w czekoladzie, fot. Adobe Stock

Od miesięcy trwa dyskusja na temat "przymusu" jedzenia robaków. Temat rozgrzał internautów po tym, jak na unijny rynek spożywczy dopuszczono w tym roku proszek ze świerszcza. Nierozumienie faktów i nieznajomość obecnej sytuacji na rynku branży spożywczej skutkuje tworzeniem i rozpowszechnianiem fałszywych lub zakrzywiających rzeczywistość materiałów. Przez to temat jedzenia robaków urósł do rangi teorii spiskowej, mówiącej, że nowe regulacje są realizacją Nowego Porządku Świata, w ramach którego najbogatsi nakażą biednym jeść owady, np. zamiast mięsa czy nabiału.

Znalazł robaki w czekoladzie. Zaskakujące, że był zaskoczony

Prawdziwej rewolucji chciał dokonać jeden z użytkowników TikToka - Michał M. Pod koniec kwietnia b.r. udostępnił na swoich kanałach w mediach społecznościowych wideo, w którym "demaskuje" prawdę na temat robactwa w jedzeniu. Uzbrojony w aplikację, zainstalowaną na telefonie, sprawdzał kody kresowe produktów w jednym ze sklepów w Niemczech. Te, w składzie których znajdują się robaki (lub składniki takiego pochodzenia), są oznaczane w aplikacji czerwonym wykrzyknikiem.

- Takie to jedzenie. Szczerze mówiąc, to boje się cokolwiek wziąć do jedzenia, bo jest masakra - skwitował autor nagrania.

Co takiego znalazł? Robaki w czekoladzie i cukierkach, a dokładniej szelak oraz koszenilę w drażach. O ile mąka ze świerszcza wciąż jest nowością, tak nie jest nią, że w branży spożywczej w Polsce stosuje się półprodukty wytwarzane z owadów. Zarówno szelak, jak i koszenila towarzyszą nam tak naprawdę od dawna. To żadne odkrycie. Niestety, dla wielu nadal to temat, rozdmuchiwany do rangi skandalu.

Jakie robaki znajdziemy w jedzeniu?

Robaki w czekoladzie, o których rozprawiał autor nagrania, występują pod nazwą schellack (szelak), choć szerzej znane są jako substancja glazurująca E904. To odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny owadów zwanych czerwcami (od czerwonego koloru).

"Szelak wykorzystuje się jako substancję glazurującą do następujących artykułów spożywczych: ziarna kawy, orzechy, wyroby cukiernicze, owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, brzoskwinie, melony i ananasy" - przekazała dla portalu foodrentgen.eu dr Joanna Pieczyńska, adiunkt w Katedrze i Zakładzie Bromatologii i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

W drażach zaś znalazła się koszenila, czyli czerwony barwnik oznaczony jako E120. To substancja naturalnego pochodzenia, która faktycznie pozyskiwana jest z owadów (czerwców kaktusowych). Wbrew opinii wielu, stosuje się ją nie od wczoraj, a od... starożytności. Używano jej do farbowania tkanin, ozdabiania przedmiotów i malowania obrazów. Teraz zaś koszenilę stosuje się w produkcji żywności, kosmetyków, niektórych farmaceutyków, kolorowych tkanin i rzemiosła artystycznego.

Widoczny w składzie produktu dodatek, oznaczony jako E121, również pozyskiwany jest z robaków. To konserwant dodawany do czerwonych produktów (np. jogurtów) o smaku truskawkowym, malinowym czy poziomkowym. Tę odmianę koszenili wytwarza się z czerwców kaktusowych.

Sprawdź koniecznie nasz przepis na szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej