Robert Makłowicz ślini się podczas grillowania skrzydełek. "O Jezu, mam drobny ślinotoczek"

Robert Makłowicz uprzejmie wszystkim przypomniał, że sezon grillowy dopiero się rozkręca. Krytyk kulinarny zaprezentował swoim fanom, jak przyrządzić idealne skrzydełka z grilla. Zrobił to jak zawsze — w swoim oryginalnym stylu, którego podrobić się nie da. 

ObrazekRobert Makłowicz przyrządza skrzydełka w swoim tradycyjnym, nieszablonowym stylu - Pyszności; foto: YouTube

Polska, zmienna pogoda nie powinna nas skłonić do zaniechania grillowania — stwierdził w swoim nowym nagraniu Robert Makłowicz. Rozkoszując się pięknymi okolicznościami natury, postanowił więc odpalić grill i przyrządzić na nim skrzydełka. Gwiazdor zauważył, że podczas gdy ta część kurczaka jest w Polsce nieco "lekceważona", to w Stanach Zjednoczonych stanowi jeden z najważniejszych elementów kanonu "barbecue".

Makłowicz nie omieszkał podzielić się jeszcze jednym cennym spostrzeżeniem. Idealne przygotowanie, doskonale dobrane przyprawy, a nawet opanowany do perfekcji sposób grillowania, nie nadrobią strat, który spowoduje wybranie w sklepie złej jakości skrzydełek. Publicysta przypomniał, by kierować się wtedy dwoma aspektami. Po pierwsze, skrzydełka powinny być jak najbardziej masywne. Po drugie, o ile to możliwe, dobrze jest kupować te, które pochodzą z kur wolnowybiegowych. 

Obrazek
Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka - Pyszności; foto: YouTube

Po tej dawce mądrych uwag Robert Makłowicz zabrał się za robienie rzeczonych skrzydełek. Już samo oglądanie sprawia, że cieknie ślinka. Wcielenie przepisu w życie gwarantuje zaś niezapomniane kulinarne wspomnienia. Oto iście amerykańskie skrzydełka z grilla według samego Roberta Makłowicza!

Skrzydełka z grilla

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mielony kmin
  • chipotle (wędzona i kruszona jalapeno)
  • suszone oregano
  • dobrej jakości ketchup
  • ocet jabłkowy
  • syrop klonowy
  • kieliszek burbonu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka kurczaka przekrój na trzy części. Końcówki odłóż (Makłowicz poleca przygotować z nich bulion), a pozostałe dopraw mieszanką soli, świeżo mielonego pieprzu, odrobiny chipotle, łyżeczki oregano i nieco większej ilości suszonego kminu.
  2. Ketchup wyciśnij do rondelka. Dodaj do niego burbon, trochę syropu klonowego, octu jabłkowego i szczyptę chipotle. Całość zredukuj na małym ogniu. Kiedy powstanie z nich zgęstniała glazura, zdejmij rondelek z ognia.
  3. Skrzydełka natłuść oliwą z oliwek (nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo płomienie mogą się nieco rozszaleć) i ułóż na rozgrzanym grillu. Po 5 minutach przerzuć je na drugą stronę, odczekaj ten sam czas, a potem — jeśli twój grill jest w nią wyposażony — przełóż je na wyższą półkę, czyli tzw. strefę pośredniego pieczenia.
  4. Kiedy skrzydełka już się tam znajdą, posmaruj je z każdej strony przygotowaną glazurą. Grilluj kolejne 10 minut, obracając je w połowie tego czasu.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki