Robert Makłowicz ślini się podczas grillowania skrzydełek. "O Jezu, mam drobny ślinotoczek"

Robert Makłowicz uprzejmie wszystkim przypomniał, że sezon grillowy dopiero się rozkręca. Krytyk kulinarny zaprezentował swoim fanom, jak przyrządzić idealne skrzydełka z grilla. Zrobił to jak zawsze — w swoim oryginalnym stylu, którego podrobić się nie da. 

ObrazekRobert Makłowicz przyrządza skrzydełka w swoim tradycyjnym, nieszablonowym stylu - Pyszności; foto: YouTube

Polska, zmienna pogoda nie powinna nas skłonić do zaniechania grillowania — stwierdził w swoim nowym nagraniu Robert Makłowicz. Rozkoszując się pięknymi okolicznościami natury, postanowił więc odpalić grill i przyrządzić na nim skrzydełka. Gwiazdor zauważył, że podczas gdy ta część kurczaka jest w Polsce nieco "lekceważona", to w Stanach Zjednoczonych stanowi jeden z najważniejszych elementów kanonu "barbecue".

Makłowicz nie omieszkał podzielić się jeszcze jednym cennym spostrzeżeniem. Idealne przygotowanie, doskonale dobrane przyprawy, a nawet opanowany do perfekcji sposób grillowania, nie nadrobią strat, który spowoduje wybranie w sklepie złej jakości skrzydełek. Publicysta przypomniał, by kierować się wtedy dwoma aspektami. Po pierwsze, skrzydełka powinny być jak najbardziej masywne. Po drugie, o ile to możliwe, dobrze jest kupować te, które pochodzą z kur wolnowybiegowych. 

Obrazek
Robert Makłowicz przyrządza skrzydełka - Pyszności; foto: YouTube

Po tej dawce mądrych uwag Robert Makłowicz zabrał się za robienie rzeczonych skrzydełek. Już samo oglądanie sprawia, że cieknie ślinka. Wcielenie przepisu w życie gwarantuje zaś niezapomniane kulinarne wspomnienia. Oto iście amerykańskie skrzydełka z grilla według samego Roberta Makłowicza!

Skrzydełka z grilla

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mielony kmin
  • chipotle (wędzona i kruszona jalapeno)
  • suszone oregano
  • dobrej jakości ketchup
  • ocet jabłkowy
  • syrop klonowy
  • kieliszek burbonu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka kurczaka przekrój na trzy części. Końcówki odłóż (Makłowicz poleca przygotować z nich bulion), a pozostałe dopraw mieszanką soli, świeżo mielonego pieprzu, odrobiny chipotle, łyżeczki oregano i nieco większej ilości suszonego kminu.
  2. Ketchup wyciśnij do rondelka. Dodaj do niego burbon, trochę syropu klonowego, octu jabłkowego i szczyptę chipotle. Całość zredukuj na małym ogniu. Kiedy powstanie z nich zgęstniała glazura, zdejmij rondelek z ognia.
  3. Skrzydełka natłuść oliwą z oliwek (nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo płomienie mogą się nieco rozszaleć) i ułóż na rozgrzanym grillu. Po 5 minutach przerzuć je na drugą stronę, odczekaj ten sam czas, a potem — jeśli twój grill jest w nią wyposażony — przełóż je na wyższą półkę, czyli tzw. strefę pośredniego pieczenia.
  4. Kiedy skrzydełka już się tam znajdą, posmaruj je z każdej strony przygotowaną glazurą. Grilluj kolejne 10 minut, obracając je w połowie tego czasu.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟