Nie panieruj ryby w bułce tartej. Jest dużo lepszy sposób na chrupiącą skórkę
Bułka tarta i jajko to już przeżytek. Do panierowania możesz użyć innego składnika. Dzięki niemu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, która obłędnie smakuje. Raz spróbujesz i nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.
14.07.2023 | aktual.: 14.07.2023 11:20
Panierki z bułki tartej wpisały się w naszą kulinarną codzienność. Wykorzystujemy ją do kotletów schabowych, ryb oraz kotlecików z cukinii. Nie zawsze mamy okazję zastosować jakiś zamiennik. Często wydaje nam się to bez sensu, gdyż myślimy, że dania nie będą dobrze smakować. Czasem jednak warto zaszaleć i zrobić na przykład panierkę z warzyw lub udać się do sklepu po płatki drożdżowe. Ten ostatni składnik zrobi furorę i sprawi, że rybka będzie miała oryginalny smak.
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych to hit sezonu
Przygotowania rozpocznij od zebrania składników. Nie jest ich wiele, więc rybkę przygotujesz w dosłownie chwilę. Potrzebujesz więc:
- trzech filetów rybnych, na przykład z dorsza,
- soli,
- pieprzu cytrynowego (lub sok z cytryny oraz zwykły pieprz).
Panierkę zrobisz z:
- mąki,
- nieaktywnych płatków drożdżowych,
- jednego jajka,
- odrobiny mleka.
To zaczynamy przygotowywania
- Na początku mieszamy jajka z odrobiną mleka.
- Rybę rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.
- Każdą część skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem (zamiast obydwu składników możemy użyć pieprzu cytrynowego) oraz solą.
- Przygotuj miseczki z mąką oraz drożdżami. Ryba powinna najpierw wylądować w mące, potem jajku, a na końcu w płatkach drożdżowych.
- Potrawę smażymy na rozgrzanym oleju. Musi być rumiana po każdej stronie.
- Rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.
Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie mąki kukurydzianej, dzięki temu będziemy mieć pewność, że panierka nie odpadnie. Ryba smażona świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówką oraz grzankami czosnkowymi. Danie warto podawać z ćwiartką cytryny. Składnik ten sprawi, że nasza potrawa będzie bardziej aromatyczna. Sok z cytryny podkreśli jej świeżość i wyciągnie z niej to, co najlepsze.