WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Nie panieruj ryby w bułce tartej. Jest dużo lepszy sposób na chrupiącą skórkę

Bułka tarta i jajko to już przeżytek. Do panierowania możesz użyć innego składnika. Dzięki niemu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, która obłędnie smakuje. Raz spróbujesz i nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

ObrazekRyba w panierce (Adobe)
Paulina Hermann

Panierki z bułki tartej wpisały się w naszą kulinarną codzienność. Wykorzystujemy ją do kotletów schabowych, ryb oraz kotlecików z cukinii. Nie zawsze mamy okazję zastosować jakiś zamiennik. Często wydaje nam się to bez sensu, gdyż myślimy, że dania nie będą dobrze smakować. Czasem jednak warto zaszaleć i zrobić na przykład panierkę z warzyw lub udać się do sklepu po płatki drożdżowe. Ten ostatni składnik zrobi furorę i sprawi, że rybka będzie miała oryginalny smak.

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych to hit sezonu

Przygotowania rozpocznij od zebrania składników. Nie jest ich wiele, więc rybkę przygotujesz w dosłownie chwilę. Potrzebujesz więc:

  • trzech filetów rybnych, na przykład z dorsza,
  • soli,
  • pieprzu cytrynowego (lub sok z cytryny oraz zwykły pieprz).

Panierkę zrobisz z:

  • mąki,
  • nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • jednego jajka,
  • odrobiny mleka.
Obrazek
Ryba w płatkach drożdżowych zawróci ci w głowie (Pexels)

To zaczynamy przygotowywania

  1. Na początku mieszamy jajka z odrobiną mleka.
  2. Rybę rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.
  3. Każdą część skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem (zamiast obydwu składników możemy użyć pieprzu cytrynowego) oraz solą.
  4. Przygotuj miseczki z mąką oraz drożdżami. Ryba powinna najpierw wylądować w mące, potem jajku, a na końcu w płatkach drożdżowych.
  5. Potrawę smażymy na rozgrzanym oleju. Musi być rumiana po każdej stronie.
  6. Rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.

Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie mąki kukurydzianej, dzięki temu będziemy mieć pewność, że panierka nie odpadnie. Ryba smażona świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówką oraz grzankami czosnkowymi. Danie warto podawać z ćwiartką cytryny. Składnik ten sprawi, że nasza potrawa będzie bardziej aromatyczna. Sok z cytryny podkreśli jej świeżość i wyciągnie z niej to, co najlepsze.

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy