PrzepisNie panieruj ryby w bułce tartej. Jest dużo lepszy sposób na chrupiącą skórkę

Nie panieruj ryby w bułce tartej. Jest dużo lepszy sposób na chrupiącą skórkę

Ryba w panierce (Adobe)
Ryba w panierce (Adobe)
14.07.2023 10:30, aktualizacja: 14.07.2023 11:20

Bułka tarta i jajko to już przeżytek. Do panierowania możesz użyć innego składnika. Dzięki niemu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, która obłędnie smakuje. Raz spróbujesz i nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

Panierki z bułki tartej wpisały się w naszą kulinarną codzienność. Wykorzystujemy ją do kotletów schabowych, ryb oraz kotlecików z cukinii. Nie zawsze mamy okazję zastosować jakiś zamiennik. Często wydaje nam się to bez sensu, gdyż myślimy, że dania nie będą dobrze smakować. Czasem jednak warto zaszaleć i zrobić na przykład panierkę z warzyw lub udać się do sklepu po płatki drożdżowe. Ten ostatni składnik zrobi furorę i sprawi, że rybka będzie miała oryginalny smak.

Ryba panierowana w płatkach drożdżowych to hit sezonu

Przygotowania rozpocznij od zebrania składników. Nie jest ich wiele, więc rybkę przygotujesz w dosłownie chwilę. Potrzebujesz więc:

  • trzech filetów rybnych, na przykład z dorsza,
  • soli,
  • pieprzu cytrynowego (lub sok z cytryny oraz zwykły pieprz).

Panierkę zrobisz z:

  • mąki,
  • nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • jednego jajka,
  • odrobiny mleka.
Ryba w płatkach drożdżowych zawróci ci w głowie (Pexels)
Ryba w płatkach drożdżowych zawróci ci w głowie (Pexels)

To zaczynamy przygotowywania

  1. Na początku mieszamy jajka z odrobiną mleka.
  2. Rybę rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.
  3. Każdą część skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem (zamiast obydwu składników możemy użyć pieprzu cytrynowego) oraz solą.
  4. Przygotuj miseczki z mąką oraz drożdżami. Ryba powinna najpierw wylądować w mące, potem jajku, a na końcu w płatkach drożdżowych.
  5. Potrawę smażymy na rozgrzanym oleju. Musi być rumiana po każdej stronie.
  6. Rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.

Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie mąki kukurydzianej, dzięki temu będziemy mieć pewność, że panierka nie odpadnie. Ryba smażona świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówką oraz grzankami czosnkowymi. Danie warto podawać z ćwiartką cytryny. Składnik ten sprawi, że nasza potrawa będzie bardziej aromatyczna. Sok z cytryny podkreśli jej świeżość i wyciągnie z niej to, co najlepsze.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także