Ryba znana jako homar dla ubogich. Kup w dyskoncie i wrzuć na patelnię
Sezon na lobster roll powraca wraz z grillami, ale ceny homara mogą odstraszać. Okazuje się, że słynną bułkę z pysznym rybnym dodatkiem możesz zrobić z rybą z dyskontu.
Kiedy nadchodzi sezon na lobster roll, miłośnicy owoców morza z niecierpliwością czekają na ten przysmak. Niestety, cena homara często bywa zaporowa. Na szczęście istnieje alternatywa, która pozwala cieszyć się smakiem homara bez nadwyrężania portfela. Żabnica, znana również jako "homar dla ubogich", to doskonały zamiennik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Żabnica, znana również jako diabeł morski, to ryba zamieszkująca głębokie wody północno-wschodniego Atlantyku i północnej Afryki. Charakteryzuje się dużą głową i ostrymi zębami, co nadaje jej niecodzienny wygląd. Choć wizualnie może nie zachwycać, smak z pewnością to wynagradza. Julia Child była wielką fanką żabnicy, a według znanego szefa kuchni Marcusa Samuelssona, wątroba żabnicy zrewolucjonizowała podejście nowojorskich smakoszy do podrobów. Mięso żabnicy jest jędrne, ale delikatne, o słodkim smaku przypominającym ogon homara. Dzięki łagodnemu smakowi i grubym, białym filetowi, żabnica jest idealna dla początkujących smakoszy ryb i domowych kucharzy.
Jak przygotować roladki z żabnicy
Aby przygotować bułki z żabnicy w stylu lobster roll, wystarczy przyprawić rybę tak, jak przygotowuje się mięso homara. Sól, pieprz i szczypta soli aromatyzowanej. W oryginale używa się soli selerowej lub przyprawy Old Bay. Następnie smaż filety na maśle, aż staną się złociste, co zajmuje około czterech do sześciu minut z każdej strony. Idealna temperatura wewnętrzna dla żabnicy to ok. 70 stopni Celsjusza (do sprawdzenia termometrem np. do mięs).
Składniki na roladki z żabnicy:
- 700 g filetów z żabnicy,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta soli selerowej,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Przypraw filety z żabnicy solą, pieprzem i solą selerową.
- Smaż na maśle, aż filety będą złociste.
- Podawaj w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Dlaczego warto wybrać żabnicę?
Żabnica jest nie tylko tańsza, ale także bardziej zrównoważona ekologicznie niż homar. W Stanach Zjednoczonych żabnica jest najczęściej sprzedawana w postaci filetów z ogona, które należy oczyścić z cienkiej błony przed gotowaniem. Około kilograma wystarcza na cztery roladki.
Możesz podać roladki z żabnicy w dowolny sposób. Klasyczna mieszanka z majonezem, sokiem z cytryny, solą selerową i pieprzem doskonale pasuje do przygotowanego mięsa z żabnicy. Alternatywnie, można dodać aioli czosnkowe dla umami lub przygotować wersję w stylu Connecticut z masłem, świeżym estragonem, sokiem z cytryny, solą morską, czosnkiem w proszku i papryką, a na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.
Źródło: Tasting Table