Światowy Dzień Hamburgera. Jakie mięso wybrać, jak je zrobić i które dodatki będą najlepsze?

28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. To idealne święto dla miłośników bułek z mięsem, ale nie tylko dla nich. To doskonała okazja, by wybrać się do restauracji z rodziną lub przyjaciółmi, ale również do przyrządzenia tego dania we własnym zakresie.

BurgerBurger
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YURI ILUHIN

Burgery – skąd się wzięły w Polsce?

Większość z nas uważa, że burgery pochodzą z Ameryki. Nie jest to do końca prawda, ponieważ w rzeczywistości korzeni burgera powinniśmy doszukiwać się w Hamburgu. Największą popularność ta potrawa zdobyła jednak w Stanach Zjednoczonych i stąd przekonanie, że to amerykańskie danie.

Jedną z najstarszych restauracji, które podają hamburgery, jest knajpa w stanie Connecticut. W tym lokalu serwuje się gościom mięso nie w bułce, lecz w chlebie tostowym, czasem przełożone pomidorem lub cebulą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

W oryginalnej wersji burgery robione były z mięsa wołowego. Dziś istnieje wiele wariacji klasycznego burgera, m.in. z kotletami z mięsa wieprzowego czy z rybami. Dużą popularnością cieszą się również burgery w wegańskiej wersji. Jeśli chodzi o dodatki, to w tym zakresie też panuje ogromna dowolność - niektórzy serwują burgery z serem żółtym, inni bez, z ogórkami zwykłymi bądź konserwowymi, cebulą lub bez, sałatą albo rukolą czy z majonezem, ketchupem bądź musztardą. Jeśli jednak myślimy o przygotowaniu tradycyjnego burgera w domu, powinniśmy przede wszystkim skupić się na tym, jakie mięso wybrać i jak je przygotować.

Najlepsze mięso do klasycznego burgera

Jedną z najważniejszych kwestii przy przyrządzaniu burgerów jest mięso - przy smażeniu kotletów do burgera musimy zadbać o jakość mięsa. Warto wspomnieć, że wołowina w Polsce wciąż jest na liście niedocenianych rodzajów mięsa, jednak na przestrzeni kilku lat nietrudno zauważyć jej rosnącą popularność. W 2018 roku spożycie wołowiny w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło około 3,3 kilograma. Taka liczba jest trzykrotnie mniejsza niż u naszych sąsiadów w Unii Europejskiej, jednak stopniowo się zwiększa.

Do wzrostu popularności tego rodzaju mięsa z pewnością przyczyniły się właśnie coraz chętniej jedzone w Polsce burgery, na początku dostępne tylko w wybranych restauracjach, głównie z kuchnią amerykańską. Z czasem jednak burgery można było zjeść również w restauracjach włoskich, hiszpańskich, a nawet azjatyckich.

Jakie mięso kupić na domowego burgera? W tym przypadku odradza się raczej szynkę i polędwicę, ponieważ są zbyt chude, a w dodatku drogie. Dobrze sprawdzi się tak zwane mięso mieszane polecane na gulasz, doskonałe burgery wyjdą z antrykotu, łaty i pręgi wołowej - można połączyć ze sobą nawet kilka rodzajów mięsa. Kupując mięso, można dopytać, skąd ono pochodzi, najbardziej rekomendowane jest mięso z jak najmłodszego wołu. Można je samodzielnie zmielić lub zamówić mielenie w sklepie.

Jak przyprawić mięso do burgera?

Sprawdzone doprawianie mięsa do burgerów polega na zasadzie minimum przypraw. Podstawą jest sól i pieprz (i na tym nawet niektórzy kończą), ale jeśli chcecie dodać jeszcze inne przyprawy, to niech będzie to mieszanka kilku, a nie kilkunastu dodatków. Zachowanie umiaru korzystnie wpłynie na smak mięsa. Zdecydowanie odradzane są wieloskładnikowe mieszanki dostępne w supermarketach, często zawierające szkodliwe polepszacze smaku i zapachu. Lepszą opcją będzie gotowa przyprawa do hamburgerów, własna mieszanka ziół lub przypraw korzennych. Pamiętajmy także, że wysokiej jakości mięso nie wymaga intensywnego wyrabiania. Wystarczy je wymieszać z dodatkiem przypraw, delikatnie wyrobić, by otrzymać jednolitą masę, ewentualnie dodając niewielką ilość wody. Potem tylko trzeba uformować kotlety o pożądanym kształcie i zabrać się za obróbkę termiczną. 

Smażenie mięsa

Burger mięsny musi być świeży i soczysty. Dbając o te dwa czynniki należy wybrać odpowiedni sposób obróbki termicznej. Jeśli smażymy burgery, to powinniśmy uważnie czuwać nad procesem smażenia lub grillowania. Mięso nie powinno zbyt dużo czasu spędzić na ogniu, by nie zrobiło się za twarde i nie przypaliło się. Idealna będzie patelnia grillowa, najlepiej żeliwna. Stopień wysmażenia warto dobrać do swoich potrzeb i smaków - rare, medium rare czy well done.

Dodatki do burgera

Dobrej jakości mięso, perfekcyjnie wysmażone, to oczywiście ważna część burgera. Nie wolno zapominać jednak o pozostałych dodatkach - za wyśmienity smak burgera odpowiada również smaczna bułka i odpowiednie dodatki, w tym także sos.

Jaka jest najlepsza bułka do burgerów? Oczywiście przede wszystkim smaczna, ale nie tylko. Bułka do burgera powinna być odpowiednio duża, by zmieściła kotleta i dodatki. Poza tym miękka i chrupiąca, a także dość zbita. Ważne, aby łatwo ją można było gryźć, nie była twarda bądź gumowata. 

Dobrym pomysłem jest upieczenie bułki samodzielnie – można wtedy dodatkowo wzbogacić ją o ulubione dodatki, np. w postaci sezamu czy pestek słonecznika.

Pamiętajmy, że poza mięsem i bułką dodatki są ważnym dopełnieniem świadczącym o smaku. Nie oszczędzajmy tym przypadku na jakości poszczególnych produktów – inwestując w dobry ketchup, majonez czy musztardę poprawimy smak potrawy. Można także rozważyć zakup gotowego sosu do burgerów. I jeszcze na koniec – ser i warzywa: tu także muszą być sprawdzone produkty. Niezależnie od tego, czy postawicie na sałatę czy rukolę, muszą być świeże i soczyste.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯