To nie są zwykłe chrupki, lecz prawdziwy rarytas. Ile kosztują najdroższe chipsy na świecie?

Szwedzki mikrobrowar rzemieślniczy St. Erik’s, słynący z produkcji wysokiej jakości piw, stworzył luksusowe chipsy. Za jedno opakowanie chrupiącego przysmaku, w którym mieści się jedynie 5 chipsów, trzeba zapłacić ponad 200 zł. Z czego jest zrobiona ta wyjątkowa przekąska?

Najdroższe chipsy na świecie stworzył szwedzki browar St. Erik’sNajdroższe chipsy na świecie stworzył szwedzki browar St. Erik’s
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Luksusowy rarytas

Jedno opakowanie tego rarytasu kosztuje prawie 60 dolarów (co w przeliczeniu na polski złoty daje kwotę ok. 217 zł). Jeśli teraz wyobrażasz sobie, że za taką cenę czeka cię olbrzymia paczka, którą możesz chrupać przez wiele wieczorów, to kolejna niespodzianka. Otóż w opakowaniu znajduje się jedynie… pięć sztuk indywidualnie zapakowanych chipsów!

Produkt pojawił się na rynku w bardzo limitowanej edycji - do sprzedaży trafiło jedynie 100 zestawów. Każdy z chipsów został starannie umieszczony w czarnym pudełku i opatrzony certyfikatem autentyczności od firmy St. Erik's. Choć płacenie niemal 15 dolarów za jednego chipsa może wydawać się fanaberią, te unikatowe zestawy wyprzedały się błyskawicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Nadzwyczajne chipsy

Chipsy to rodzaj przekąski, która nie kojarzy się z niczym luksusowym, a wręcz przeciwnie – to jedna z przekąsek z niższej półki cenowej, jest prosta, łatwo dostępna i raczej niezbyt zdrowa. Należą do produktów wysokoprzetworzonych, zawierają niewiele naturalnych składników, zaś sporą ilość dodatków (np. wzmacniacze smaku, konserwanty czy sztuczne aromaty). Poza tym chipsy mają dużo soli, są bogate w niezdrowe tłuszcze nasycone i izomery trans oraz akrylamid (związek o rakotwórczym działaniu).

Jednym słowem to puste kalorie, wzmagające apetyt i uzależniające smakowo. Kojarzą się z szybką, niezdrową przekąską serwowaną podczas imprez czy odwiedzin znajomych lub podczas wieczornego seansu filmowego.

Jednak ta odsłona chipsów to zupełnie inna liga, dlatego firma St. Erik's zaleciła potencjalnym klientom, by odłożyli na ten wydatek pieniądze - zapewniając, że cena odzwierciedla jakość składników wykorzystanych do stworzenia każdego chrupiącego chipsa.

Najdroższe chipsy świata
Najdroższe chipsy świata © sterikschips.se

Jak smakują chipsy za 200 zł?

Wspólnie z narodowymi szefami kuchni Szwecji, marka postawiła sobie za cel stworzenie wyjątkowego chipsa, oferującego luksusowe doznania smakowe. Wykorzystali do tego rzadkie i trudno dostępne składniki, takie jak: migdałowe ziemniaki Ammärnas — rosnące wyłącznie na stokach o ekspozycji południowej — oraz cebulę z Leksand — uprawianą tylko w dokładnie określonym czasie: od 18 maja do 10 sierpnia. Do listy luksusowych składników dodano także grzyby matsutake, truflowe wodorosty, koper królewski oraz piwo typu India Pale Ale, które nadało chipsom subtelną goryczkę i nutę chmielową, dobrze znaną miłośnikom dobrego piwa. Mieszanka tych wszystkich oryginalnych i ekskluzywnych dodatków zaowocowała powstaniem przekąski pretendującej do tytułu najdroższego chipsa, jaki kiedykolwiek sprzedano.

Każdy z chipsów był przygotowywany w bardzo szczególny sposób. Po pierwsze został wykonany ręcznie przez szefa kuchni Pi Le. Po drugie wszystkie składniki, których użyto do ich produkcji pochodziły z różnych regionów nordyckich. Truflowe wodorosty zostały zebrane na odległych Wyspach Owczych, koper królewski pochodził z Półwyspu Bjäre w Szwecji, a grzyby matsutake pozyskano w północnych lasach Szwecji przez zbieraczy w bawełnianych rękawiczkach.

Co wiemy o producencie wyjątkowych chipsów?

Firma St. Erik’s to szwedzki mikrobrowar rzemieślniczy, słynący z produkcji wysokiej jakości piw. Marka posiada długoletnią tradycję i doświadczenie w produkcji swoich wyrobów. Założona została w 1859 roku i przez lata zyskała reputację jednej z najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych firm piwowarskich w Szwecji. Mimo tego, że obecnie funkcjonuje jako nowoczesny browar rzemieślniczy, czerpie z wieloletniej tradycji warzenia piwa i łączy klasyczne receptury z wysoką jakością i nowoczesnym podejściem do smaku.

Szwedzki browar specjalizuje się przede wszystkim w piwach typu IPA i APA, a także w piwach sezonowych, skierowanych do świadomych konsumentów i smakoszy, którzy cenią rzemieślniczą jakość. Marka szczyci się tym, że jest nie tylko luksusowa i rozpoznawalna w całej Szwecji, ale również tym, że jej wyroby serwowane są nawet członkom rodziny królewskiej.

- Pierwszorzędne piwo zasługuje na pierwszorzędną przekąskę, dlatego podjęliśmy ogromny wysiłek, by stworzyć najbardziej ekskluzywne chipsy ziemniaczane na świecie - powiedział jeden z menedżerów marki, cytowany przez Elite Traveler.

Ekskluzywne chipsy stworzono z myślą o degustacji w towarzystwie schłodzonego St. Erik's India Pale Ale. Aby złagodzić ból wydanych pieniędzy firma ogłosiła, że cały dochód ze sprzedaży chipsów zostanie przekazany na cele charytatywne.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀