Ulubiona kanapka Elvisa Presleya. Dla wielu takie połączenie jest nie do przełknięcia

Elvis Presley nie tylko kochał muzykę, ale słynął również z miłości do jedzenia. Ten drugi związek z pewnością odbił się negatywnie na jego zdrowiu, ale jeszcze jako 20-latek Elvis przechwalał się, że zjedzenie na raz ośmiu hamburgerów i popicie ich trzema koktajlami to dla niego żaden problem.

Kanapka "niech żyje król"Kanapka "niech żyje król"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Wśród ulubionych przekąsek Elvisa pojawiał się oczywiście fast-food, ale również smażony bekon i słodko-słona kanapka. Połączenie masła orzechowego, banana i tostów dla wielu osób jest nie do przełknięcia, ale to wariacja na temat typowej dla Amerykanów kanapki "PBJ" (Peanut Butter & Jelly, czyli masło orzechowe i dżem). Jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Niech żyje król - ulubiona kanapka Elvisa Presleya

Składniki:

  • miniciabatta ze sklepu,
  • masło orzechowe (gładkie lub z kawałkami orzeszków),
  • 6 plasterków wędzonego, bekonu,
  • 1 łyżka drobno pokrojonych papryczek jalapeño.

Sposób przygotowania:

  • Jeśli kochasz Elvisa, zastąp papryczki pokrojonym bananem i będziesz mieć jego ulubioną kanapkę. Ja trzymam się chili.
  • Marynowane pikantne papryczki idealnie komponują się z bekonem i masłem orzechowym – dopełniają się. Posmaruj masłem orzechowym spód i wierzch, dodaj bekon i posyp papryczkami, przygnieć i strzel sobie szybkie piwko.
  • Jeśli jest naprawdę wcześnie, wypij campari z sokiem pomarańczowym. To świetny napój na śniadanie, bo jak mówi mój tata: "Ludziom się wydaje, że pijesz sok grejpfrutowy!". Ha, ha.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀