Ulubiona kanapka Elvisa Presleya. Dla wielu takie połączenie jest nie do przełknięcia
Elvis Presley nie tylko kochał muzykę, ale słynął również z miłości do jedzenia. Ten drugi związek z pewnością odbił się negatywnie na jego zdrowiu, ale jeszcze jako 20-latek Elvis przechwalał się, że zjedzenie na raz ośmiu hamburgerów i popicie ich trzema koktajlami to dla niego żaden problem.
04.07.2024 | aktual.: 04.07.2024 19:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wśród ulubionych przekąsek Elvisa pojawiał się oczywiście fast-food, ale również smażony bekon i słodko-słona kanapka. Połączenie masła orzechowego, banana i tostów dla wielu osób jest nie do przełknięcia, ale to wariacja na temat typowej dla Amerykanów kanapki "PBJ" (Peanut Butter & Jelly, czyli masło orzechowe i dżem). Jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niech żyje król - ulubiona kanapka Elvisa Presleya
Składniki:
- miniciabatta ze sklepu,
- masło orzechowe (gładkie lub z kawałkami orzeszków),
- 6 plasterków wędzonego, bekonu,
- 1 łyżka drobno pokrojonych papryczek jalapeño.
Sposób przygotowania:
- Jeśli kochasz Elvisa, zastąp papryczki pokrojonym bananem i będziesz mieć jego ulubioną kanapkę. Ja trzymam się chili.
- Marynowane pikantne papryczki idealnie komponują się z bekonem i masłem orzechowym – dopełniają się. Posmaruj masłem orzechowym spód i wierzch, dodaj bekon i posyp papryczkami, przygnieć i strzel sobie szybkie piwko.
- Jeśli jest naprawdę wcześnie, wypij campari z sokiem pomarańczowym. To świetny napój na śniadanie, bo jak mówi mój tata: "Ludziom się wydaje, że pijesz sok grejpfrutowy!". Ha, ha.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"