Z bobu i młodych ziemniaków robię pyszną sałatkę. Idealnie sprawdzi się na grilla

Kiedy na ryneczku pojawia się bób, kupuję go niemal na każdych zakupach. Od kiedy odkryłam ten przepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniakami, robię ją na okrągło. To smak lata zamknięty w jednej miseczce pyszności.

Sałatka z bobem i ziemniakamiSałatka z bobem i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bób najczęściej serwuje się po ugotowaniu z okrasą z masła i koperku. Jedni obierają, inni zjadają ze skórką. Ja jestem jednak w zupełnie innym teamie - z bobu robię pyszną, letnią sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków, ogórka oraz tofu. To pyszna odskocznia od dań mięsnych i smaczny dodatek na grilla. Idealnie sprawdzi się również na lekki obiad w upalny dzień.

Letnia sałatka z bobem

Ta sałatka to kwintesencja letnich posiłków. Nic bardziej nie kojarzy się z ciepłym miesiącami jak gotowany bób i młode ziemniaczaki. Świeżości dodaje dodatkowo zielony ogórek, a dodatek tofu sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca.

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy od razu sięgają po talerze. Fani bobu będą zachwyceni, nawet jeśli do tej pory stawiali na tradycyjną odsłonę z masłem i koperkiem. Dzieje się sporo, a całość łączy dodatek majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 600 g ugotowanych młodych ziemniaków,
  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 1 tofu,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 pęczka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bób gotuję, aż będzie miękki i obieram ze skórki. Ogórka dokładnie myję i kroję na 4 części, a następnie na plasterki.

Krojenie ogórka
Krojenie ogórka © Pyszności

Krok 2. Tofu kroję w dość dużą kostkę i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Przyprawiam mieszanką przypraw gyros. Smażę, aż się zarumieni.

Tofu
Tofu © Pyszności

Krok 3. Młode ziemniaki myję, kroję na ćwiartki i gotuję. Następnie wrzucam na patelnię, gdzie podsmażało się tofu. Gdy się zarumienią, przekładam je do miski. Dodaję tofu, ogórka oraz bób i wyciskam sok z cytryny. Dodaję posiekany szczypiorek, majonez oraz sól i pieprz i dokładnie mieszam.

 Wszystkie składniki dobrze mieszam
Wszystkie składniki dobrze mieszam © Pyszności

Krok 4. Pyszna sałatka z bobu i młodych ziemniaków jest już gotowa. Smacznego!

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku