Lepsza niż smażona. Pyszna ryba w sosie, którą robi się w kilka minut
Ten przepis na rybę jest świetną alternatywą dla klasycznych smażonych filetów, nie tylko lżejszą, ale też bardziej wartościową. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a gotowy posiłek smakuje jak z dobrej azjatyckiej restauracji.
Curry z rybą świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz podać je z ryżem, makaronem ryżowym, udonem albo po prostu z kawałkiem chrupiącego pieczywa. To doskonały wybór zarówno na szybki obiad, jak i lekką kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Biała ryba dostarcza pełnowartościowe białko i wiele cennych składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, wapń oraz selen. Znajdziesz w niej również witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pomagają regulować poziom energii.
To danie jest idealnym połączeniem smaku, wartości odżywczych i wygody, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i zdrowego, bez zbędnego stania przy kuchence to jest właśnie przepis dla ciebie. Jak zrobić rybę w sosie curry?
Ryba w sosie curry
Składniki:
- 1 średni filet białej ryby (np. dorsza, mintaja, miruny),
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, najpierw rozmroź ją w zimnej wodzie. Przejdź do kolejnych kroków dopiero wtedy, gdy ryba całkowicie się rozmrozi.
- Następnie osusz ją i pokrój w grubą kostkę.
- W głębokiej patelni lub rondelku umieść mleczko kokosowe, czerwoną pastę curry, sos rybny i trochę wody (około 1/2 szklanki). Podgrzej do połączenia składników, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj rybę. Gotuj przez około 5 min., do momentu prawidłowej obróbki termicznej ryby.
- Pod koniec opcjonalnie dopraw do smaku solą i wymieszaj.
- Przełóż na talerz i skrop sokiem z limonki lub cytryny.