Lepsza niż smażona. Pyszna ryba w sosie, którą robi się w kilka minut

Ryba w sosie curry to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, soczysta ryba otulona kremowym sosem na bazie mleka kokosowego, curry i aromatycznych przypraw tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ryba w sosie curryWyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER

Ten przepis na rybę jest świetną alternatywą dla klasycznych smażonych filetów, nie tylko lżejszą, ale też bardziej wartościową. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a gotowy posiłek smakuje jak z dobrej azjatyckiej restauracji.

Curry z rybą świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz podać je z ryżem, makaronem ryżowym, udonem albo po prostu z kawałkiem chrupiącego pieczywa. To doskonały wybór zarówno na szybki obiad, jak i lekką kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Biała ryba dostarcza pełnowartościowe białko i wiele cennych składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, wapń oraz selen. Znajdziesz w niej również witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pomagają regulować poziom energii.

To danie jest idealnym połączeniem smaku, wartości odżywczych i wygody, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i zdrowego, bez zbędnego stania przy kuchence to jest właśnie przepis dla ciebie. Jak zrobić rybę w sosie curry?

Ryba w sosie curry

Składniki:

  • 1 średni filet białej ryby (np. dorsza, mintaja, miruny),
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, najpierw rozmroź ją w zimnej wodzie. Przejdź do kolejnych kroków dopiero wtedy, gdy ryba całkowicie się rozmrozi.
  2. Następnie osusz ją i pokrój w grubą kostkę.
  3. W głębokiej patelni lub rondelku umieść mleczko kokosowe, czerwoną pastę curry, sos rybny i trochę wody (około 1/2 szklanki). Podgrzej do połączenia składników, co chwilę mieszając.
  4. Następnie dodaj rybę. Gotuj przez około 5 min., do momentu prawidłowej obróbki termicznej ryby.
  5. Pod koniec opcjonalnie dopraw do smaku solą i wymieszaj. 
  6. Przełóż na talerz i skrop sokiem z limonki lub cytryny.
Tajskie czerwone curry z rybą przepis
Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀