Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa

Owsianka kawowa to śniadanie, które nie tylko syci, ale też dodaje energię lepiej niż filiżanka kawy. Połączenie kremowej owsianki z aromatem świeżo zaparzonej kawy powoduje, że to danie smakuje jak mała poranna uczta, a jednocześnie dostarcza solidną porcję doładowania na start dnia.
Owsianka, która szybko stawia na nogiOwsianka, która szybko stawia na nogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane są bogate w błonnik, który wspiera trawienie i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki złożonym węglowodanom zapewniają długotrwałe uczucie sytości i stopniowo uwalnianą energię.

Kawa dodaje wyrazu i pobudzającą kofeinę, a żeby śniadanie było jeszcze bardziej wartościowe, warto wzbogacić owsiankę ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt wysokobiałkowy, świeże owoce, orzechy lub nasiona. Dzięki temu można stworzyć posiłek dopasowany do własnego gustu, który jest zdrowy, sycący i pełen smaku. Zobacz, jak zrobić owsiankę kawową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Przepis na owsiankę kawową

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g),
  • 1 porcja kawy (50-100 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g).

Sposób przygotowania:

Owsianka kawowa przepis
Przygotuj kawę

Krok 1. Przygotuj małą porcję mocnej kawy bez fusów (około 50-100 g w zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać).

Owsianka kawowa przepis
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw pod przykryciem

Krok 2. W miseczce umieść płatki owsiane i słodzik. Wymieszaj. Następnie wlej przygotowaną kawę i ponownie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 10 minut. 

Owsianka kawowa przepis
Zjedz na ciepło lub na zimno

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne