Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Płatki owsiane są bogate w błonnik, który wspiera trawienie i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki złożonym węglowodanom zapewniają długotrwałe uczucie sytości i stopniowo uwalnianą energię.
Kawa dodaje wyrazu i pobudzającą kofeinę, a żeby śniadanie było jeszcze bardziej wartościowe, warto wzbogacić owsiankę ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt wysokobiałkowy, świeże owoce, orzechy lub nasiona. Dzięki temu można stworzyć posiłek dopasowany do własnego gustu, który jest zdrowy, sycący i pełen smaku. Zobacz, jak zrobić owsiankę kawową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Przepis na owsiankę kawową
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych (30 g),
- 1 porcja kawy (50-100 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Przygotuj małą porcję mocnej kawy bez fusów (około 50-100 g w zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcesz uzyskać).
Krok 2. W miseczce umieść płatki owsiane i słodzik. Wymieszaj. Następnie wlej przygotowaną kawę i ponownie wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 10 minut.
Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.