Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne

Czy mielone mięso zawsze musi kończyć jako pulpety lub dodatek do ziemniaków? Oczywiście, że nie i te klopsiki są tego dowodem. Smakują obłędnie, po prostu nie da się im oprzeć.

Klopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonegoKlopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ile można jeść te same kotlety mielone? Pulpety w sosie koperkowym też przerabialiśmy milion razy i człowiek ma wrażenie, że odgrzewa w kółko to samo. A przecież mielone mięso daje o wiele więcej możliwości niż wrzucenie na patelnię i podanie z ziemniakami. Klopsiki w sosie paprykowym to zupełnie inna liga, są aromatyczne, soczyste i otulone gęstym, słodko-pikantnym sosem, który robi z prostego obiadu coś, co wciąga lepiej niż kebab po imprezie. To właśnie taki przepis, który pokazuje, że z mielonego można zrobić coś świeżego, a przy tym banalnie prostego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Przepis na klopsiki w sosie paprykowym

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe, wołowe lub indycze - każde się nada),
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 100 ml bulionu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojoną paprykę i smaż około 5 minut. Wsyp paprykę w proszku, dodaj passatę i bulion. Gotuj na małym ogniu, aż papryka zmięknie, potem zblenduj sos i dopraw do smaku.
  2. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę wyrób ręką i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron.
  3. Klopsiki przełóż do sosu paprykowego i duś pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, a sos nabierze głębokiego smaku.

Jak podawać klopsiki w sosie paprykowym?

Najprościej z ryżem albo kaszą, bo sos świetnie je otula. Ale klopsiki w sosie paprykowym sprawdzą się też z makaronem, zwłaszcza penne czy tagliatelle, które wciągają gęsty sos. Do tego dorzuć coś świeżego: lekką surówkę z pora, marchewki albo kalarepy. I nagle zwykły obiad zamienia się w pełny, sycący posiłek, przy którym nikt nie będzie marudził.

Wegańskie klopsiki w sosie paprykowym

Chcesz zrobić wersję wege? Nic prostszego! Zamiast mięsa użyj 200 g ugotowanej ciecierzycy i 150 g kaszy jaglanej. Jajka możesz zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek wody (po 10 minutach utworzy się żel o konsystencji białka), a do całości możesz dolać trochę sosu sojowego i dosypać odrobinę papryki wędzonej. To nada masie takiego ciekawego, mięsnego smaku. Jeszcze został bulion. Tutaj również nie ma wielkiej filozofii, bo wystarczy ugotować go na samych warzywach lub w ostateczności użyć gotowej mieszanki i rozpuścić ją w wodzie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo