Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne

Czy mielone mięso zawsze musi kończyć jako pulpety lub dodatek do ziemniaków? Oczywiście, że nie i te klopsiki są tego dowodem. Smakują obłędnie, po prostu nie da się im oprzeć.

Klopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonegoKlopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ile można jeść te same kotlety mielone? Pulpety w sosie koperkowym też przerabialiśmy milion razy i człowiek ma wrażenie, że odgrzewa w kółko to samo. A przecież mielone mięso daje o wiele więcej możliwości niż wrzucenie na patelnię i podanie z ziemniakami. Klopsiki w sosie paprykowym to zupełnie inna liga, są aromatyczne, soczyste i otulone gęstym, słodko-pikantnym sosem, który robi z prostego obiadu coś, co wciąga lepiej niż kebab po imprezie. To właśnie taki przepis, który pokazuje, że z mielonego można zrobić coś świeżego, a przy tym banalnie prostego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Przepis na klopsiki w sosie paprykowym

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe, wołowe lub indycze - każde się nada),
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 100 ml bulionu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojoną paprykę i smaż około 5 minut. Wsyp paprykę w proszku, dodaj passatę i bulion. Gotuj na małym ogniu, aż papryka zmięknie, potem zblenduj sos i dopraw do smaku.
  2. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę wyrób ręką i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron.
  3. Klopsiki przełóż do sosu paprykowego i duś pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, a sos nabierze głębokiego smaku.

Jak podawać klopsiki w sosie paprykowym?

Najprościej z ryżem albo kaszą, bo sos świetnie je otula. Ale klopsiki w sosie paprykowym sprawdzą się też z makaronem, zwłaszcza penne czy tagliatelle, które wciągają gęsty sos. Do tego dorzuć coś świeżego: lekką surówkę z pora, marchewki albo kalarepy. I nagle zwykły obiad zamienia się w pełny, sycący posiłek, przy którym nikt nie będzie marudził.

Wegańskie klopsiki w sosie paprykowym

Chcesz zrobić wersję wege? Nic prostszego! Zamiast mięsa użyj 200 g ugotowanej ciecierzycy i 150 g kaszy jaglanej. Jajka możesz zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek wody (po 10 minutach utworzy się żel o konsystencji białka), a do całości możesz dolać trochę sosu sojowego i dosypać odrobinę papryki wędzonej. To nada masie takiego ciekawego, mięsnego smaku. Jeszcze został bulion. Tutaj również nie ma wielkiej filozofii, bo wystarczy ugotować go na samych warzywach lub w ostateczności użyć gotowej mieszanki i rozpuścić ją w wodzie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować