Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne

Czy mielone mięso zawsze musi kończyć jako pulpety lub dodatek do ziemniaków? Oczywiście, że nie i te klopsiki są tego dowodem. Smakują obłędnie, po prostu nie da się im oprzeć.

Klopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonegoKlopsiki w sosie paprykowym to świetna alternatywa dla mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ile można jeść te same kotlety mielone? Pulpety w sosie koperkowym też przerabialiśmy milion razy i człowiek ma wrażenie, że odgrzewa w kółko to samo. A przecież mielone mięso daje o wiele więcej możliwości niż wrzucenie na patelnię i podanie z ziemniakami. Klopsiki w sosie paprykowym to zupełnie inna liga, są aromatyczne, soczyste i otulone gęstym, słodko-pikantnym sosem, który robi z prostego obiadu coś, co wciąga lepiej niż kebab po imprezie. To właśnie taki przepis, który pokazuje, że z mielonego można zrobić coś świeżego, a przy tym banalnie prostego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Przepis na klopsiki w sosie paprykowym

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe, wołowe lub indycze - każde się nada),
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 100 ml bulionu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojoną paprykę i smaż około 5 minut. Wsyp paprykę w proszku, dodaj passatę i bulion. Gotuj na małym ogniu, aż papryka zmięknie, potem zblenduj sos i dopraw do smaku.
  2. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Masę wyrób ręką i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż je na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron.
  3. Klopsiki przełóż do sosu paprykowego i duś pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, a sos nabierze głębokiego smaku.

Jak podawać klopsiki w sosie paprykowym?

Najprościej z ryżem albo kaszą, bo sos świetnie je otula. Ale klopsiki w sosie paprykowym sprawdzą się też z makaronem, zwłaszcza penne czy tagliatelle, które wciągają gęsty sos. Do tego dorzuć coś świeżego: lekką surówkę z pora, marchewki albo kalarepy. I nagle zwykły obiad zamienia się w pełny, sycący posiłek, przy którym nikt nie będzie marudził.

Wegańskie klopsiki w sosie paprykowym

Chcesz zrobić wersję wege? Nic prostszego! Zamiast mięsa użyj 200 g ugotowanej ciecierzycy i 150 g kaszy jaglanej. Jajka możesz zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek wody (po 10 minutach utworzy się żel o konsystencji białka), a do całości możesz dolać trochę sosu sojowego i dosypać odrobinę papryki wędzonej. To nada masie takiego ciekawego, mięsnego smaku. Jeszcze został bulion. Tutaj również nie ma wielkiej filozofii, bo wystarczy ugotować go na samych warzywach lub w ostateczności użyć gotowej mieszanki i rozpuścić ją w wodzie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀