Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki. Będą pulchne i wyjątkowo soczyste

Marzysz o kotletach mielonych, które są nie tylko aromatyczne, ale i wyjątkowo soczyste? Kotlety mielone z tartymi ziemniakami to prosty trik, który zmieni klasyczny obiad w prawdziwą ucztę dla całej rodziny. Sprawdź, jak w kilku krokach przygotować miękkie, puszyste i smaczne kotlety.

Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków będą dużo lepszeKotlety mielone z dodatkiem ziemniaków będą dużo lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Karol Wiak

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni – każdy z nas zna ich aromat z dzieciństwa. Jednak często zdarza się, że zamiast miękkich i soczystych, wychodzą trochę suche i zbite. W mojej kuchni od lat stosuję sprawdzony patent. To prosty, a zarazem genialny sposób, żeby zwykłe mielone stały się delikatne w środku, a ich smak zyskał nowy wymiar.

Soczyste kotlety mielone – o czym musisz pamiętać?

Dobrze zrobione kotlety mielone z tartymi ziemniakami to coś więcej niż zwykły obiad – to danie, które naprawdę potrafi zaskoczyć smakiem. Kluczem do sukcesu jest kilka prostych, ale ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Przede wszystkim mięso – najlepiej sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowa, bo daje jednocześnie delikatność i wyrazisty smak. Do tego wyrabianie masy – im dokładniej połączysz składniki, tym bardziej puszyste i soczyste będą kotlety. Warto też dodać odrobinę wody; to babciny trik, dzięki któremu kotlety nie są suche w środku.

Nie zapomnij o przyprawach. Klasyka to sól, pieprz i cebula, ale wielu domowych kucharzy nie wyobraża sobie mielonych bez odrobiny pieprzu ziołowego. W połączeniu z tartymi ziemniakami daje to naprawdę wyjątkowy efekt.

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami – prosty patent na smaczne danie

Aby kotlety mielone były wyjątkowo soczyste i delikatne, zacznij od starcia ziemniaka na drobnej tarce - na 500 g mięsa wystarczy jeden średni ziemniak. Ten dodatek sprawi, że masa stanie się bardziej puszysta, a sam kotlet zachowa wilgotność podczas smażenia. Co ważne, możesz wtedy pominąć bułkę lub dać jej mniej.

Następnie dobrze wyrób mięso razem z jajkiem, cebulą i przyprawami, dzięki temu kotlety nie będą zbite. Możesz też dodać odrobinę wody – około 4 łyżki na pół kilo mięsa. Na koniec warto dorzucić drobno posiekany koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę wędzonej papryki. To drobne zmiany, ale naprawdę podkręcają smak i sprawiają, że kotlety stają się daniem, które zapamiętuje się na długo.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne