Sernik, który dosłownie robi się sam. Najlepszy jest chrupiący spód
W tym przepisie zamiast tradycyjnego biszkoptu lub herbatników pojawia się coś znacznie ciekawszego: płatki kukurydziane z masłem orzechowym. Takie połączenie daje nie tylko wyjątkową chrupkość, ale też orzechowy aromat, który świetnie uzupełnia lekką masę serową. To deser łączący prostotę z czymś naprawdę oryginalnym.
Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Serniczek przygotowuje się błyskawicznie i to bez pieczenia oraz bez stresu. Wystarczy kilka składników i lodówka, by po chwili cieszyć się pysznym, kremowym deserem. Znajdzie swoje miejsce zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jeśli lubisz szybkie przepisy z efektem „wow”, ten sernik z pewnością trafi na twoją listę ulubionych słodkości. Jak zrobić serniczek na zimno ze spodem z płatków kukurydzianych? Poznaj prosty przepis.
Przepis na serniczek na zimno z orzechowym spodem
Składniki:
- 250 g twarogu chudego,
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka orzeszków ziemnych,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 5 łyżek słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.
- Płatki drobno pokrusz palcami lub łyżką (dla ułatwienia możesz również umieścić płatki w woreczku foliowym i wtedy pokruszyć).
- W pojemniku do blendera umieść rozdrobniony twaróg i roztwór z żelatyną. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Orzeszki drobno pokrój.
- W rondelku umieść olej, syrop i masło orzechowe. Podgrzej, aż do połączenia. Następnie dodaj pokruszone płatki. Dokładnie mieszaj i rozdrabniaj, aż do momentu, w którym wszystkie płatki będą pokryte orzechową masą. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Na spodzie słoiczka lub szklanki równomiernie rozłóż orzechową masę z płatków kukurydzianych. Następnie wyłóż masę twarogową. Na górze rozsyp orzeszki.
- Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 min (im dłużej sernik będzie w lodówce, tym jego konsystencja będzie lepsza - maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).
- Serniczek przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.