Sernik, który możesz zjeść nawet na śniadanie. I to wcale nie żart

Nie wszystkie ciasta muszą być kaloryczną bombą i powodem do wyrzutów sumienia. Ten sernik to dowód na to, że coś może smakować jak klasyczny deser, ale być lekkim, wysokobiałkowym posiłkiem, dobrym nawet o poranku. Bazuje na kilku prostych składnikach dostępnych w większości kuchni, więc zrobisz go szybko i bez kombinowania. Dzięki temu staje się nie tylko zdrowszą wersją popularnego wypieku, ale też świetną opcją na zdrowe, sycące śniadanie.
SernikFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

Podstawą tego przepisu jest chudy twaróg, czyli niskoprzetworzony i wartościowy produkt mleczny, który dostarcza pełnowartościowe białko i wapń, a przy tym zawiera minimalną ilość tłuszczu. W połączeniu z jajkiem tworzy bazę bogatą w aminokwasy i składniki niezbędne dla regeneracji mięśni, kości i tkanek.

Dodatek mąki ryżowej powoduje, że ciasto ma zwartą, ale delikatną konsystencję, a olej kokosowy nadaje mu subtelny aromat. Dzięki słodzikowi bez kalorii sernik zachowuje słodycz, a jak na deser nie podnosi znacząco poziomu cukru we krwi, co szczególnie docenią osoby na diecie redukcyjnej, niskowęglowodanowej lub po prostu szukające zdrowych zamienników. Jak zrobić dietetyczny sernik? Poznaj prosty przepis.

Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie

Przepis na sernik

Sernik:

  • 1 opakowanie (250 g) chudego twarogu,
  • 1 jajko kurze,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 4 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • waniliowy aromat spożywczy.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. W pojemniku do blendera umieść rozdrobniony twaróg, mąkę, słodzik i olej. Wbij jajko.
  2. Zblenduj na gładką i jednolitą masę (w razie potrzeby dolej odrobinę wody). 
  3. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 20-30 min. Zjedz na ciepło lub na zimno. 
sernik przepis
Wyciągnij gotowe ciasto
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯