Zaskakująco sycące i lekkie danie bez mięsa. Prawie robi się samo
Głównym źródłem białka w tym daniu jest czerwona soczewica, która szybko się gotuje i doskonale chłonie smaki przypraw oraz sosów. To jeden z najlepszych roślinnych zamienników mięsa, ponieważ zawiera nie tylko białko, ale też potas, żelazo i kwas foliowy, który ma ogromne znaczenie m.in. dla układu nerwowego i pracy mózgu.
Ryż dostarcza węglowodany złożone, błonnik oraz cenne minerały takie jak mangan, magnez i selen. Jest lekkostrawny i świetnie komponuje się z kremowym sosem na bazie jogurtu i pomidorów.
Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się skyr, czyli gęsty, lekki i bardzo pożywny islandzki jogurt, przypominający trochę twarożek, ale jest znacznie bardziej kremowy. Zawiera dużo białka, a dzięki naturalnie niskiej zawartości tłuszczu nie obciąża organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Przepis na ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym
To wegetariańskie danie można uzupełnić świeżymi ziołami, szczyptą przypraw korzennych lub ostrzejszym akcentem, np. w postaci chilli. Sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na danie do zabrania na wynos.
Składniki:
- 5 łyżek ryżu basmati (50 g),
- 5 łyżek soczewicy czerwonej (50 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
- 1/5 szkl. passaty (50 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ryż i soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i kilkukrotnie zalewaj wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2. Ryż i soczewicę umieść w garnku. Wlej wodę w proporcji około 2:1 (woda:ryż i soczewica) i dodaj szczyptę soli. Zagotuj. Przez pierwsze minuty kilka razy przemieszaj, aby ryż i soczewica nie przykleiły się do dna garnka. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości, czyli przez około 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej trochę wody, aby zawartość garnka się nie przypaliła.
Krok 3. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (ewentualną resztkę wody odparuj poprzez zwiększenie ognia lub wylej). Zdejmij z ognia i dodaj jogurt oraz pomidorową passatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Wyłóż na talerz.