Zaskakująco sycące i lekkie danie bez mięsa. Prawie robi się samo

Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub kolację. Wystarczy kilka podstawowych składników i jeden garnek, by stworzyć coś naprawdę dobrego.
Ryż z soczewicą sprawdzą się jako pełnoprawne danieRyż z soczewicą sprawdzą się jako pełnoprawne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ArpPSIqee

Głównym źródłem białka w tym daniu jest czerwona soczewica, która szybko się gotuje i doskonale chłonie smaki przypraw oraz sosów. To jeden z najlepszych roślinnych zamienników mięsa, ponieważ zawiera nie tylko białko, ale też potas, żelazo i kwas foliowy, który ma ogromne znaczenie m.in. dla układu nerwowego i pracy mózgu.

Ryż dostarcza węglowodany złożone, błonnik oraz cenne minerały takie jak mangan, magnez i selen. Jest lekkostrawny i świetnie komponuje się z kremowym sosem na bazie jogurtu i pomidorów.

Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się skyr, czyli gęsty, lekki i bardzo pożywny islandzki jogurt, przypominający trochę twarożek, ale jest znacznie bardziej kremowy. Zawiera dużo białka, a dzięki naturalnie niskiej zawartości tłuszczu nie obciąża organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Przepis na ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym

To wegetariańskie danie można uzupełnić świeżymi ziołami, szczyptą przypraw korzennych lub ostrzejszym akcentem, np. w postaci chilli. Sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na danie do zabrania na wynos.

Składniki:

  • 5 łyżek ryżu basmati (50 g),
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej (50 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 1/5 szkl. passaty (50 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Przepłucz ryż i soczewicę

Krok 1. Ryż i soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i kilkukrotnie zalewaj wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Ugotuj ryż i soczewicę

Krok 2. Ryż i soczewicę umieść w garnku. Wlej wodę w proporcji około 2:1 (woda:ryż i soczewica) i dodaj szczyptę soli. Zagotuj. Przez pierwsze minuty kilka razy przemieszaj, aby ryż i soczewica nie przykleiły się do dna garnka. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości, czyli przez około 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej trochę wody, aby zawartość garnka się nie przypaliła. 

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Dodaj jogurt, passatę i przyprawy

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (ewentualną resztkę wody odparuj poprzez zwiększenie ognia lub wylej). Zdejmij z ognia i dodaj jogurt oraz pomidorową passatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Przełóż na talerz gotowe danie

Krok 4. Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm