Zaskakująco sycące i lekkie danie bez mięsa. Prawie robi się samo

Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub kolację. Wystarczy kilka podstawowych składników i jeden garnek, by stworzyć coś naprawdę dobrego.
Ryż z soczewicą sprawdzą się jako pełnoprawne danieRyż z soczewicą sprawdzą się jako pełnoprawne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ArpPSIqee

Głównym źródłem białka w tym daniu jest czerwona soczewica, która szybko się gotuje i doskonale chłonie smaki przypraw oraz sosów. To jeden z najlepszych roślinnych zamienników mięsa, ponieważ zawiera nie tylko białko, ale też potas, żelazo i kwas foliowy, który ma ogromne znaczenie m.in. dla układu nerwowego i pracy mózgu.

Ryż dostarcza węglowodany złożone, błonnik oraz cenne minerały takie jak mangan, magnez i selen. Jest lekkostrawny i świetnie komponuje się z kremowym sosem na bazie jogurtu i pomidorów.

Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się skyr, czyli gęsty, lekki i bardzo pożywny islandzki jogurt, przypominający trochę twarożek, ale jest znacznie bardziej kremowy. Zawiera dużo białka, a dzięki naturalnie niskiej zawartości tłuszczu nie obciąża organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Przepis na ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym

To wegetariańskie danie można uzupełnić świeżymi ziołami, szczyptą przypraw korzennych lub ostrzejszym akcentem, np. w postaci chilli. Sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i na danie do zabrania na wynos.

Składniki:

  • 5 łyżek ryżu basmati (50 g),
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej (50 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 1/5 szkl. passaty (50 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Przepłucz ryż i soczewicę

Krok 1. Ryż i soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i kilkukrotnie zalewaj wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Ugotuj ryż i soczewicę

Krok 2. Ryż i soczewicę umieść w garnku. Wlej wodę w proporcji około 2:1 (woda:ryż i soczewica) i dodaj szczyptę soli. Zagotuj. Przez pierwsze minuty kilka razy przemieszaj, aby ryż i soczewica nie przykleiły się do dna garnka. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości, czyli przez około 12-15 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej trochę wody, aby zawartość garnka się nie przypaliła. 

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Dodaj jogurt, passatę i przyprawy

Krok 3. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (ewentualną resztkę wody odparuj poprzez zwiększenie ognia lub wylej). Zdejmij z ognia i dodaj jogurt oraz pomidorową passatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Soczewica i ryż w sosie jogurtowo-pomidorowym przepis
Przełóż na talerz gotowe danie

Krok 4. Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło