Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Papryka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Należy do warzyw niskokalorycznych, a jednocześnie wyjątkowo odżywczych. Jest znakomitym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, wspomaga przyswajanie żelaza i działa przeciwutleniająco. Zawiera również witaminę A ważną dla zdrowia oczu i skóry, witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, niezbędny m.in. dla kobiet w ciąży oraz osób dbających o regenerację organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Papryka upieczona nie tylko zyskuje intensywniejszy smak, ale także lepiej uwalnia swoje wartości odżywcze, zwłaszcza związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym. Proces pieczenia pomaga również złagodzić jej strukturę, dzięki czemu zupa ma kremową konsystencję bez potrzeby dodawania śmietany lub mąki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Zupa krem z pieczonej papryki świetnie smakuje zarówno sama, jak i w towarzystwie grzanek, pestek dyni, sera feta czy odrobiny oliwy z oliwek. Można ją także łatwo doprawić na ostro lub ziołowo, w zależności od nastroju. To doskonały sposób, by w prosty sposób dostarczyć sobie porcję warzyw i wesprzeć zdrowie z przyjemnością i bez wysiłku. Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z papryki!
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki
Składniki:
- 2 duże papryki czerwone (400 g),
- 1 średnia cebula (100 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- sól,
- pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone.
Krok 2. Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
Krok 3. Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 4. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 5. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.
Krok 6. Pod koniec dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 7: Przełóż na talerz.