Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki

Zupa krem z pieczonej papryki to aromatyczne, gładkie i odżywcze danie, które zachwyca intensywnym smakiem i prostotą przygotowania. Jej aksamitna konsystencja i lekko słodkawy posmak pieczonej papryki powodują, że to jedna z tych zup, do których chętnie się wraca, niezależnie od pory roku.
Prosty przepis na zupę krem z pieczonej paprykiProsty przepis na zupę krem z pieczonej papryki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Veselova

Papryka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Należy do warzyw niskokalorycznych, a jednocześnie wyjątkowo odżywczych. Jest znakomitym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, wspomaga przyswajanie żelaza i działa przeciwutleniająco. Zawiera również witaminę A ważną dla zdrowia oczu i skóry, witaminę E spowalniającą procesy starzenia, a także kwas foliowy, niezbędny m.in. dla kobiet w ciąży oraz osób dbających o regenerację organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Papryka upieczona nie tylko zyskuje intensywniejszy smak, ale także lepiej uwalnia swoje wartości odżywcze, zwłaszcza związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym. Proces pieczenia pomaga również złagodzić jej strukturę, dzięki czemu zupa ma kremową konsystencję bez potrzeby dodawania śmietany lub mąki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Zupa krem z pieczonej papryki świetnie smakuje zarówno sama, jak i w towarzystwie grzanek, pestek dyni, sera feta czy odrobiny oliwy z oliwek. Można ją także łatwo doprawić na ostro lub ziołowo, w zależności od nastroju. To doskonały sposób, by w prosty sposób dostarczyć sobie porcję warzyw i wesprzeć zdrowie z przyjemnością i bez wysiłku. Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki? Poznaj prosty przepis na zupę krem z papryki!

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 duże papryki czerwone (400 g),
  • 1 średnia cebula (100 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

zupa krem z pieczonej papryki
Upiecz papryki

Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone.

zupa krem z pieczonej papryki 2
Studź papryki pod przykryciem

Krok 2. Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.

zupa krem z pieczonej papryki 4
Obierz i pokrój papryki

Krok 3. Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. 

zupa krem z pieczonej papryki 3
Smaż pokrojoną cebulę

Krok 4. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

zupa krem z pieczonej papryki 6
Dodaj paprykę i smaż ją przez chwilę

Krok 5. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.

zupa krem z pieczonej papryki 7
Dolej wodę, dopraw i zblenduj

Krok 6. Pod koniec dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 

zupa krem z pieczonej papryki przepis
Wyłóż gotowy krem z pieczonej papryki do wygodnego naczynia

Krok 7: Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇