Sałatka z cukinią i pieczarkami w połączeniu z kawowym winegret totalnie skradła moje serce
Czy próbowałeś kiedykolwiek kombinacji kolorowej sałatki z kawowym akcentem? Jeśli nie, musisz nadrobić to jak najszybciej. Okazuje się, że taka mieszanka to naprawdę coś wyjątkowego, oryginalnego i pysznego jednocześnie.
27.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:13
Temat sałatek to bardzo szerokie pole do popisu. Można przygotować je na wiele ciekawych sposobów z użyciem całej masy pysznych składników. Nie oznacza to jednak, że nie należy testować zupełnie nowych rozwiązań. W końcu dzięki nim możesz odkryć dotąd nieznane perełki kulinarne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak właśnie będzie w przypadku genialnej sałatki z kawowym winegret. Okazuje się, że połączenie smacznych warzyw z fenomenalną mieszanką na bazie kawy to po prostu strzał w 10! Każdy z gości na pewno będzie nią zachwycony i od razu poprosi o dokładkę. Aromatyczną kawę do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.
Niesamowity smak kolorowej sałatki w połączeniu z kawowym winegret na długo zostaje w pamięci. Taka jest dobra!
Składniki:
Sałatka:
- 1 sałata lodowa,
- 2 cukinie,
- 7 pieczarek,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 6 łyżek orzeszków piniowych,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Kawowy winegret:
- 40 ml espresso,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu zarówno cukinie, jak i pieczarki, kroję na cienkie paski.
Krok 2. Następnie układam kawałki cukinii na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę je z każdej strony po 2-3 minuty. Dodatkowo doprawiam je do smaku solą i pieprzem.
Krok 3. Kiedy kawałki cukinii stają się miękkie i nabierają złocistych rumieńców, zdejmuję je z patelni. Ich miejsce zajmują pieczarki, które smażę ok. 8-10 minut z dodatkiem pieprzu i soli.
Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam miskę z sałatką lodową podzieloną na mniejsze części. Po chwili do środka dodaję wcześniej przygotowane kawałki cukinii oraz pieczarki.
Krok 5. Na koniec zostaje już tylko przygotować winegret z kawowym akcentem. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: obraną i drobno posiekaną cebulę, brązowy cukier, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Nie zapominam również o świeżo zaparzonej kawie.
Krok 6. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby znajdujące się w niej składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Gotowy miks rozlewam w misce z warzywami, po czym całe danie posypuję orzeszkami piniowymi. I to wszystko, smacznego!