Sałatka z cukinią i pieczarkami w połączeniu z kawowym winegret totalnie skradła moje serce

Czy próbowałeś kiedykolwiek kombinacji kolorowej sałatki z kawowym akcentem? Jeśli nie, musisz nadrobić to jak najszybciej. Okazuje się, że taka mieszanka to naprawdę coś wyjątkowego, oryginalnego i pysznego jednocześnie.

Kolorowa sałatka stanie się hitem w każdym domuKolorowa sałatka stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Temat sałatek to bardzo szerokie pole do popisu. Można przygotować je na wiele ciekawych sposobów z użyciem całej masy pysznych składników. Nie oznacza to jednak, że nie należy testować zupełnie nowych rozwiązań. W końcu dzięki nim możesz odkryć dotąd nieznane perełki kulinarne. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatki z tym napojem jeszcze nie jadłeś. Wystarczy raz skosztować, aby została ulubioną kombinacją

Tak właśnie będzie w przypadku genialnej sałatki z kawowym winegret. Okazuje się, że połączenie smacznych warzyw z fenomenalną mieszanką na bazie kawy to po prostu strzał w 10! Każdy z gości na pewno będzie nią zachwycony i od razu poprosi o dokładkę. Aromatyczną kawę do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.

Niesamowity smak kolorowej sałatki w połączeniu z kawowym winegret na długo zostaje w pamięci. Taka jest dobra!

Składniki:

Sałatka:

  • 1 sałata lodowa,
  • 2 cukinie,
  • 7 pieczarek,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 6 łyżek orzeszków piniowych,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Kawowy winegret: 

  • 40 ml espresso,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu zarówno cukinie, jak i pieczarki, kroję na cienkie paski. 

W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią
W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie układam kawałki cukinii na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę je z każdej strony po 2-3 minuty. Dodatkowo doprawiam je do smaku solą i pieprzem.

Zielone warzywa trafiają następnie na patelnię
Zielone warzywa trafiają następnie na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy kawałki cukinii stają się miękkie i nabierają złocistych rumieńców, zdejmuję je z patelni. Ich miejsce zajmują pieczarki, które smażę ok. 8-10 minut z dodatkiem pieprzu i soli. 

Na patelni przygotowuję również pieczarki
Na patelni przygotowuję również pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam miskę z sałatką lodową podzieloną na mniejsze części. Po chwili do środka dodaję wcześniej przygotowane kawałki cukinii oraz pieczarki. 

Czas połączyć warzywa
Czas połączyć warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko przygotować winegret z kawowym akcentem. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: obraną i drobno posiekaną cebulę, brązowy cukier, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Nie zapominam również o świeżo zaparzonej kawie. 

Dzięki kawie sałatka nabierze zupełnie nowych smaków
Dzięki kawie sałatka nabierze zupełnie nowych smaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby znajdujące się w niej składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Gotowy miks rozlewam w misce z warzywami, po czym całe danie posypuję orzeszkami piniowymi. I to wszystko, smacznego!

Sałatka z kawowym akcentem ma sobie to "coś"
Sałatka z kawowym akcentem ma sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką JURA
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy