Sałatka z cukinią i pieczarkami w połączeniu z kawowym winegret totalnie skradła moje serce

Czy próbowałeś kiedykolwiek kombinacji kolorowej sałatki z kawowym akcentem? Jeśli nie, musisz nadrobić to jak najszybciej. Okazuje się, że taka mieszanka to naprawdę coś wyjątkowego, oryginalnego i pysznego jednocześnie.

Kolorowa sałatka stanie się hitem w każdym domuKolorowa sałatka stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Temat sałatek to bardzo szerokie pole do popisu. Można przygotować je na wiele ciekawych sposobów z użyciem całej masy pysznych składników. Nie oznacza to jednak, że nie należy testować zupełnie nowych rozwiązań. W końcu dzięki nim możesz odkryć dotąd nieznane perełki kulinarne. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatki z tym napojem jeszcze nie jadłeś. Wystarczy raz skosztować, aby została ulubioną kombinacją

Tak właśnie będzie w przypadku genialnej sałatki z kawowym winegret. Okazuje się, że połączenie smacznych warzyw z fenomenalną mieszanką na bazie kawy to po prostu strzał w 10! Każdy z gości na pewno będzie nią zachwycony i od razu poprosi o dokładkę. Aromatyczną kawę do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.

Niesamowity smak kolorowej sałatki w połączeniu z kawowym winegret na długo zostaje w pamięci. Taka jest dobra!

Składniki:

Sałatka:

  • 1 sałata lodowa,
  • 2 cukinie,
  • 7 pieczarek,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 6 łyżek orzeszków piniowych,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Kawowy winegret: 

  • 40 ml espresso,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pyszną sałatką rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu zarówno cukinie, jak i pieczarki, kroję na cienkie paski. 

W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią
W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie układam kawałki cukinii na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę je z każdej strony po 2-3 minuty. Dodatkowo doprawiam je do smaku solą i pieprzem.

Zielone warzywa trafiają następnie na patelnię
Zielone warzywa trafiają następnie na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy kawałki cukinii stają się miękkie i nabierają złocistych rumieńców, zdejmuję je z patelni. Ich miejsce zajmują pieczarki, które smażę ok. 8-10 minut z dodatkiem pieprzu i soli. 

Na patelni przygotowuję również pieczarki
Na patelni przygotowuję również pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym ustawiam miskę z sałatką lodową podzieloną na mniejsze części. Po chwili do środka dodaję wcześniej przygotowane kawałki cukinii oraz pieczarki. 

Czas połączyć warzywa
Czas połączyć warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec zostaje już tylko przygotować winegret z kawowym akcentem. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: obraną i drobno posiekaną cebulę, brązowy cukier, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Nie zapominam również o świeżo zaparzonej kawie. 

Dzięki kawie sałatka nabierze zupełnie nowych smaków
Dzięki kawie sałatka nabierze zupełnie nowych smaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby znajdujące się w niej składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Gotowy miks rozlewam w misce z warzywami, po czym całe danie posypuję orzeszkami piniowymi. I to wszystko, smacznego!

Sałatka z kawowym akcentem ma sobie to "coś"
Sałatka z kawowym akcentem ma sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką JURA
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości