Schab po kapitańsku robię co sobotę. Moja rodzina teraz nie chce słyszeć o kotletach

To mało ryzykowna wariacja na temat schabowego. Dlaczego? Bo sos bazuje na uwielbianych składnikach, czyli sosie pomidorowym i lekko podpieczonym serze, a panierka to prawdziwe mistrzostwo świata.

Schab po kapitańsku to świetna propozycja na obiad Schab po kapitańsku to świetna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Canva | LexussK

Przepis na schab po kapitańsku to interesująca propozycja obiadowa, która z pewnością zyska uznanie w twojej kuchni. Umieściłam tę recepturę w mojej liście ulubionych potraw, a moje kulinarne odkrycie tak bardzo zasmakowało, że spotkało się z entuzjazmem (i oszczędziło mi domowych protestów).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Schab po kapitańsku - ziołowo-serowa odsłona popularnego dania

Gdy pierwszy raz zetknęłam się z przepisem na schab po kapitańsku, byłam do niego dość sceptycznie nastawiona. Klasyczna wersja schabowego zawsze była dla mnie nie do przebicia. Podczas przeglądania zdjęć tej "kapitańskiej" odmiany moje dziecko dostrzegło coś nowego kątem oka i konsekwentnie zaczęło domagać się "tego czegoś" na obiad. Jak się zapewne domyślasz, nie miałam wyjścia.

Szybko jednak odkryłam, że schab po kapitańsku nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale również doskonale smakuje. Połączenie schabu z serem – w moim przypadku mozzarellą – okazało się strzałem w dziesiątkę. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość przypraw, by uniknąć efektu typowego dla przesadnie serowych potraw. Ten przemyślany balans sprawił, że danie przypadło do gustu nie tylko moim dzieciom, ale także mnie.

Schab po kapitańsku
Schab po kapitańsku © Canva | Ag Marjokni Mohd Johari

Schab po kapitańsku. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • kawałek parmezanu,
  • 800 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mozzarelli,
  • przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, rozmaryn, ostra papryka, czosnek,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbij je delikatnie dłońmi.
  2. W naczyniu wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy. Przygotuj talerz z mąką i rozkłóconym jajkiem.
  3. Kotlety najpierw zanurz w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance z bułki tartej, sera i przypraw.
  4. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aby zarumieniły się.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę passaty. Następnie ułóż na niej obsmażone kotlety i przykryj kolejną warstwą passaty pomidorowej.
  6. Całość przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. C przez 24 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij folię z naczynia, a schab w passacie pomidorowej posyp startą mozzarellą. Piecz całość kolejne 10 minut.



Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne