Schab po kapitańsku robię co sobotę. Moja rodzina teraz nie chce słyszeć o kotletach

To mało ryzykowna wariacja na temat schabowego. Dlaczego? Bo sos bazuje na uwielbianych składnikach, czyli sosie pomidorowym i lekko podpieczonym serze, a panierka to prawdziwe mistrzostwo świata.

Schab po kapitańsku to świetna propozycja na obiad Schab po kapitańsku to świetna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Canva | LexussK

Przepis na schab po kapitańsku to interesująca propozycja obiadowa, która z pewnością zyska uznanie w twojej kuchni. Umieściłam tę recepturę w mojej liście ulubionych potraw, a moje kulinarne odkrycie tak bardzo zasmakowało, że spotkało się z entuzjazmem (i oszczędziło mi domowych protestów).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Schab po kapitańsku - ziołowo-serowa odsłona popularnego dania

Gdy pierwszy raz zetknęłam się z przepisem na schab po kapitańsku, byłam do niego dość sceptycznie nastawiona. Klasyczna wersja schabowego zawsze była dla mnie nie do przebicia. Podczas przeglądania zdjęć tej "kapitańskiej" odmiany moje dziecko dostrzegło coś nowego kątem oka i konsekwentnie zaczęło domagać się "tego czegoś" na obiad. Jak się zapewne domyślasz, nie miałam wyjścia.

Szybko jednak odkryłam, że schab po kapitańsku nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale również doskonale smakuje. Połączenie schabu z serem – w moim przypadku mozzarellą – okazało się strzałem w dziesiątkę. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość przypraw, by uniknąć efektu typowego dla przesadnie serowych potraw. Ten przemyślany balans sprawił, że danie przypadło do gustu nie tylko moim dzieciom, ale także mnie.

Schab po kapitańsku
Schab po kapitańsku © Canva | Ag Marjokni Mohd Johari

Schab po kapitańsku. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • kawałek parmezanu,
  • 800 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mozzarelli,
  • przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, rozmaryn, ostra papryka, czosnek,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbij je delikatnie dłońmi.
  2. W naczyniu wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy. Przygotuj talerz z mąką i rozkłóconym jajkiem.
  3. Kotlety najpierw zanurz w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance z bułki tartej, sera i przypraw.
  4. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aby zarumieniły się.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę passaty. Następnie ułóż na niej obsmażone kotlety i przykryj kolejną warstwą passaty pomidorowej.
  6. Całość przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. C przez 24 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij folię z naczynia, a schab w passacie pomidorowej posyp startą mozzarellą. Piecz całość kolejne 10 minut.



Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy