Schab po kapitańsku robię co sobotę. Moja rodzina teraz nie chce słyszeć o kotletach
To mało ryzykowna wariacja na temat schabowego. Dlaczego? Bo sos bazuje na uwielbianych składnikach, czyli sosie pomidorowym i lekko podpieczonym serze, a panierka to prawdziwe mistrzostwo świata.
05.10.2024 07:45
Przepis na schab po kapitańsku to interesująca propozycja obiadowa, która z pewnością zyska uznanie w twojej kuchni. Umieściłam tę recepturę w mojej liście ulubionych potraw, a moje kulinarne odkrycie tak bardzo zasmakowało, że spotkało się z entuzjazmem (i oszczędziło mi domowych protestów).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po kapitańsku - ziołowo-serowa odsłona popularnego dania
Gdy pierwszy raz zetknęłam się z przepisem na schab po kapitańsku, byłam do niego dość sceptycznie nastawiona. Klasyczna wersja schabowego zawsze była dla mnie nie do przebicia. Podczas przeglądania zdjęć tej "kapitańskiej" odmiany moje dziecko dostrzegło coś nowego kątem oka i konsekwentnie zaczęło domagać się "tego czegoś" na obiad. Jak się zapewne domyślasz, nie miałam wyjścia.
Szybko jednak odkryłam, że schab po kapitańsku nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale również doskonale smakuje. Połączenie schabu z serem – w moim przypadku mozzarellą – okazało się strzałem w dziesiątkę. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość przypraw, by uniknąć efektu typowego dla przesadnie serowych potraw. Ten przemyślany balans sprawił, że danie przypadło do gustu nie tylko moim dzieciom, ale także mnie.
Schab po kapitańsku. Przepis
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- kawałek parmezanu,
- 800 ml passaty pomidorowej,
- 300 g mozzarelli,
- przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, rozmaryn, ostra papryka, czosnek,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy lub smalec.
Przygotowanie:
- Schab pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbij je delikatnie dłońmi.
- W naczyniu wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy. Przygotuj talerz z mąką i rozkłóconym jajkiem.
- Kotlety najpierw zanurz w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance z bułki tartej, sera i przypraw.
- Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aby zarumieniły się.
- Do naczynia żaroodpornego wlej połowę passaty. Następnie ułóż na niej obsmażone kotlety i przykryj kolejną warstwą passaty pomidorowej.
- Całość przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. C przez 24 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię z naczynia, a schab w passacie pomidorowej posyp startą mozzarellą. Piecz całość kolejne 10 minut.