Sezonowe warzywa © Adobe Stock | iMarzi

Sezonowe warzywa i owoce na wiosnę. Jedz zdrowo, ekologicznie, niedrogo

Dieta, która wykorzystuje bogactwo produktów lokalnych oraz sezonowych, jest najlepszym wyborem. Spożywając takie owoce i warzywa wspieramy swoje zdrowie. Dzięki nim odżywiamy nasz organizm jeszcze większą ilością witamin oraz mikroelementów. To jednak nie wszystko.

Wybierając sezonowe produkty, dbamy też o planetę — krótsza droga z upraw na nasz stół, a co za tym idzie mniejsza ilość zużytego paliwa i wydalonych spalin, a także mniejsza ilość pestycydów wykorzystanych do zabezpieczenia przewożonej żywności, są wystarczającymi argumentami. Z tego wynika kolejna zaleta — sezonowe owoce i warzywa są o wiele tańsze, dzięki czemu dbamy również o zasobność swojego portfela.

Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest tak zdrowe?

WHO zaleca, aby nasza codzienna dieta zawierała co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest rozłożenie ich w następujących proporcjach: trzy porcje warzyw oraz dwie porcje owoców, co powinno dawać około 400-700 g na dobę. Rzeczywistość jednak bywa znacznie gorsza niż oczekiwania, a idealnie zbilansowany jadłospis ma niewielu z nas.

Na szczęście na zmiany nigdy nie jest za późno. Zacznij od dziś włączać do diety owoce i warzywa, a szybko zobaczysz różnicę w swoim samopoczuciu. Jakie są zalety diety, która jest w nie bogata? Są przepełnione witaminami oraz mikroelementami, a co za tym idzie, lepiej odżywiają nasz organizm. Wzmacniają też odporność i budują niewidzialną ochronę przed chorobami. Wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską wartość kaloryczną, podnoszą poziom naszej energii, a także wspomagają koncentrację i poprawiają nastrój.

Świeżo zebrane truskawki w ceramicznej miseczce
Świeżo zebrane truskawki to bomba witaminowa © Freepik | @ frimufilms

Dlaczego warto jeść przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa?

Z pewnością udało ci się zauważyć, że pewne owoce oraz warzywa pojawiają się na targach czy w sklepach cyklicznie i w określonym czasie roku. To tak zwane produkty sezonowe. Właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Jedzenie w zgodzie z porami roku jest najbardziej naturalnym schematem żywieniowym dla człowieka.

Wszystko dlatego, że owoce oraz warzywa, które naturalnie występują w danym klimacie, są dla nas najbardziej wartościowe i odżywcze. Dlaczego? Bardzo istotny jest fakt, że droga, którą przebywają z upraw na nasz stół, jest krótka. Wszystkie importowane smakołyki są niestety traktowane dużymi ilościami pestycydów. W przypadku rodzimych okazów nie ma tego problemu. Warto dodać, że lokalne owoce i warzywa są po prostu najświeższe, a co za tym idzie mają największą dla nas gęstość odżywczą. Co to oznacza? Stężenie witamin i minerałów w nich jest najwyższe. Do tego posiadają też dużą ilość błonnika pokarmowego, co sprawia, że mają dobroczynny wpływ na nasze jelita.

Kolejną zaletą spożywania sezonowych owoców i warzyw jest to, że są one łatwiej dostępne oraz znacznie tańsze.

Świeże zielone szparagi
Świeże zielone szparagi © freepik | Punyada

Jakie owoce i warzywa warto jeść na wiosnę?

Trudno zaprzeczyć, że wiosną na naszych stołach, tak jak i za oknem, pojawia się o wiele więcej kolorów. Wszystko dzięki budzącej się do życia przyrodzie. To właśnie o tej porze roku pojawiają się soczyste truskawki, pierwsze czereśnie, aromatyczny rabarbar czy słodko-kwaśny agrest. Początek wiosny nieodłącznie kojarzy nam się też z rzeżuchą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Nieco później pojawiają się również szparagi, sałata czy bób. Wiesz, jakich jeszcze owoców i warzyw możesz spodziewać się na wiosnę?

Owoce:

  • truskawki,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • agrest,
  • czarna porzeczka,
  • rabarbar.

Warzywa:

  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • sałata masłowa,
  • szparagi białe i zielone,
  • natka pietruszki,
  • rzeżucha,
  • rukola,
  • botwinka,
  • bób,
  • groszek,
  • młoda kapusta.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką i fetą — przepis

Składniki:

  • garść rukoli,
  • 5 dużych rzodkiewek,
  • 15 g sera feta,
  • ½ ogórka szklarniowego,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w półplasterki.
  3. Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę, a na niej ułóż półplasterki ogórka i rzodkiewki. Na wierzchu rozsyp ser feta.
  5. W miseczce połącz ze sobą oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  6. Szczypiorek drobno posiekaj.
  7. Przygotowaną na półmisku sałatkę polej sosem, a całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Teraz już wiesz, że najlepszym wyborem dla twojego zdrowia, planety, a także portfela będzie spożywanie przede wszystkim lokalnych oraz sezonowych produktów. Tej wiosny postaw na świeże warzywa i owoce!

Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser