Słodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej
A gdyby tak do sławetnego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden składnik? Oczywiście nie byle jaki, a już na pewno nic niezdrowego. Gwarantuję, że ten konkretny produkt sprawi, że omawiane danie będzie jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej odżywcze niż w tradycyjnym wydaniu!
31.10.2024 14:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słodki ryż z jabłkami to nie tylko przekąska dla najmłodszych, ale i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek dla dorosłych. Wiem o tym doskonale, bo czasem sam go jem. Oczywiście dzieciaki z chęcią się wtedy do mnie przyłączają, a nawet pomagają mi tę potrawę przyrządzić. To dobry sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i wspólne spędzenie czasu. A sam ryż z jabłkami? Co tu dużo mówić – pycha! Tak jak zawsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj do ryżu z jabłkami
Mimo sprawdzonego przepisu, który zarówno w mojej, jak i – jak podejrzewam – w twojej rodzinie jest od dziesięcioleci, ja postanowiłem do mojego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden ciekawy składnik. Są to orzechy włoskie – skarbnica wartości odżywczych i niebywałe wsparcie dla pracy mózgu. Przy okazji orzechy te doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Wystarczy je posiekać i dodać do całości. Spróbuj sam – gwarantuję, że poczujesz różnicę. Smacznego!
Zobacz także
Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 1 kg jabłek,
- 500 ml mleka,
- 6 łyżeczek cukru lub słodzika,
- 3 łyżki masła + 1 łyżka do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść orzechów włoskich,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Ryż gotuję w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, połowy cukru zwykłego, 2 łyżkami masła i solą.
- Po około 15 minutach na małym ogniu (pod przykryciem) ryż jest już dobry.
- Pozostałe masło roztapiam na patelni, dodaję starte jabłka, drugą połowę cukru i cynamon. Smażę kilka minut.
- Na koniec dorzucam posiekane orzechy włoskie.
- Następnie natłuszczam naczynie żaroodporne i przekładam do niego kolejno: połowę ryżu, jabłka z cynamonem i orzechami, i w końcu drugą połowę ryżu. Na wierzchu kładę jeszcze 1 łyżkę masła.
- Całość zapiekam pod przykryciem przez około 20-25 minut, w 180°C.
- Podaję z dodatkowym cynamonem i śmietaną. Gotowe!