Słodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej

A gdyby tak do sławetnego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden składnik? Oczywiście nie byle jaki, a już na pewno nic niezdrowego. Gwarantuję, że ten konkretny produkt sprawi, że omawiane danie będzie jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej odżywcze niż w tradycyjnym wydaniu!

Zapiekany ryż z jabłkamiZapiekany ryż z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria Brzostowska

Słodki ryż z jabłkami to nie tylko przekąska dla najmłodszych, ale i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek dla dorosłych. Wiem o tym doskonale, bo czasem sam go jem. Oczywiście dzieciaki z chęcią się wtedy do mnie przyłączają, a nawet pomagają mi tę potrawę przyrządzić. To dobry sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i wspólne spędzenie czasu. A sam ryż z jabłkami? Co tu dużo mówić – pycha! Tak jak zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Dodaj do ryżu z jabłkami

Mimo sprawdzonego przepisu, który zarówno w mojej, jak i – jak podejrzewam – w twojej rodzinie jest od dziesięcioleci, ja postanowiłem do mojego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden ciekawy składnik. Są to orzechy włoskie – skarbnica wartości odżywczych i niebywałe wsparcie dla pracy mózgu. Przy okazji orzechy te doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Wystarczy je posiekać i dodać do całości. Spróbuj sam – gwarantuję, że poczujesz różnicę. Smacznego!

Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżeczek cukru lub słodzika,
  • 3 łyżki masła + 1 łyżka do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuję w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, połowy cukru zwykłego, 2 łyżkami masła i solą.
  2. Po około 15 minutach na małym ogniu (pod przykryciem) ryż jest już dobry.
  3. Pozostałe masło roztapiam na patelni, dodaję starte jabłka, drugą połowę cukru i cynamon. Smażę kilka minut.
  4. Na koniec dorzucam posiekane orzechy włoskie.
  5. Następnie natłuszczam naczynie żaroodporne i przekładam do niego kolejno: połowę ryżu, jabłka z cynamonem i orzechami, i w końcu drugą połowę ryżu. Na wierzchu kładę jeszcze 1 łyżkę masła.
  6. Całość zapiekam pod przykryciem przez około 20-25 minut, w 180°C.
  7. Podaję z dodatkowym cynamonem i śmietaną. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu