PrzepisTani obiadSłodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej

Słodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej

A gdyby tak do sławetnego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden składnik? Oczywiście nie byle jaki, a już na pewno nic niezdrowego. Gwarantuję, że ten konkretny produkt sprawi, że omawiane danie będzie jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej odżywcze niż w tradycyjnym wydaniu!

Zapiekany ryż z jabłkami
Zapiekany ryż z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria Brzostowska

31.10.2024 14:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słodki ryż z jabłkami to nie tylko przekąska dla najmłodszych, ale i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek dla dorosłych. Wiem o tym doskonale, bo czasem sam go jem. Oczywiście dzieciaki z chęcią się wtedy do mnie przyłączają, a nawet pomagają mi tę potrawę przyrządzić. To dobry sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i wspólne spędzenie czasu. A sam ryż z jabłkami? Co tu dużo mówić – pycha! Tak jak zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj do ryżu z jabłkami

Mimo sprawdzonego przepisu, który zarówno w mojej, jak i – jak podejrzewam – w twojej rodzinie jest od dziesięcioleci, ja postanowiłem do mojego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden ciekawy składnik. Są to orzechy włoskie – skarbnica wartości odżywczych i niebywałe wsparcie dla pracy mózgu. Przy okazji orzechy te doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Wystarczy je posiekać i dodać do całości. Spróbuj sam – gwarantuję, że poczujesz różnicę. Smacznego!

Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżeczek cukru lub słodzika,
  • 3 łyżki masła + 1 łyżka do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuję w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, połowy cukru zwykłego, 2 łyżkami masła i solą.
  2. Po około 15 minutach na małym ogniu (pod przykryciem) ryż jest już dobry.
  3. Pozostałe masło roztapiam na patelni, dodaję starte jabłka, drugą połowę cukru i cynamon. Smażę kilka minut.
  4. Na koniec dorzucam posiekane orzechy włoskie.
  5. Następnie natłuszczam naczynie żaroodporne i przekładam do niego kolejno: połowę ryżu, jabłka z cynamonem i orzechami, i w końcu drugą połowę ryżu. Na wierzchu kładę jeszcze 1 łyżkę masła.
  6. Całość zapiekam pod przykryciem przez około 20-25 minut, w 180°C.
  7. Podaję z dodatkowym cynamonem i śmietaną. Gotowe!
ryżjabłkaobiad na słodko