Słodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej

A gdyby tak do sławetnego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden składnik? Oczywiście nie byle jaki, a już na pewno nic niezdrowego. Gwarantuję, że ten konkretny produkt sprawi, że omawiane danie będzie jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej odżywcze niż w tradycyjnym wydaniu!

Zapiekany ryż z jabłkamiZapiekany ryż z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria Brzostowska

Słodki ryż z jabłkami to nie tylko przekąska dla najmłodszych, ale i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek dla dorosłych. Wiem o tym doskonale, bo czasem sam go jem. Oczywiście dzieciaki z chęcią się wtedy do mnie przyłączają, a nawet pomagają mi tę potrawę przyrządzić. To dobry sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i wspólne spędzenie czasu. A sam ryż z jabłkami? Co tu dużo mówić – pycha! Tak jak zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Dodaj do ryżu z jabłkami

Mimo sprawdzonego przepisu, który zarówno w mojej, jak i – jak podejrzewam – w twojej rodzinie jest od dziesięcioleci, ja postanowiłem do mojego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden ciekawy składnik. Są to orzechy włoskie – skarbnica wartości odżywczych i niebywałe wsparcie dla pracy mózgu. Przy okazji orzechy te doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Wystarczy je posiekać i dodać do całości. Spróbuj sam – gwarantuję, że poczujesz różnicę. Smacznego!

Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżeczek cukru lub słodzika,
  • 3 łyżki masła + 1 łyżka do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuję w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, połowy cukru zwykłego, 2 łyżkami masła i solą.
  2. Po około 15 minutach na małym ogniu (pod przykryciem) ryż jest już dobry.
  3. Pozostałe masło roztapiam na patelni, dodaję starte jabłka, drugą połowę cukru i cynamon. Smażę kilka minut.
  4. Na koniec dorzucam posiekane orzechy włoskie.
  5. Następnie natłuszczam naczynie żaroodporne i przekładam do niego kolejno: połowę ryżu, jabłka z cynamonem i orzechami, i w końcu drugą połowę ryżu. Na wierzchu kładę jeszcze 1 łyżkę masła.
  6. Całość zapiekam pod przykryciem przez około 20-25 minut, w 180°C.
  7. Podaję z dodatkowym cynamonem i śmietaną. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀