Słodki obiad, który gotowała mi babcia. Dziś od siebie dodaję 1 ekstra składnik i smakuje jeszcze lepiej

A gdyby tak do sławetnego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden składnik? Oczywiście nie byle jaki, a już na pewno nic niezdrowego. Gwarantuję, że ten konkretny produkt sprawi, że omawiane danie będzie jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej odżywcze niż w tradycyjnym wydaniu!

Zapiekany ryż z jabłkamiZapiekany ryż z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria Brzostowska

Słodki ryż z jabłkami to nie tylko przekąska dla najmłodszych, ale i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek dla dorosłych. Wiem o tym doskonale, bo czasem sam go jem. Oczywiście dzieciaki z chęcią się wtedy do mnie przyłączają, a nawet pomagają mi tę potrawę przyrządzić. To dobry sposób na zjedzenie czegoś zdrowego i wspólne spędzenie czasu. A sam ryż z jabłkami? Co tu dużo mówić – pycha! Tak jak zawsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka na cydrze z niespodzianką w środku. Przepis warty grzechu

Dodaj do ryżu z jabłkami

Mimo sprawdzonego przepisu, który zarówno w mojej, jak i – jak podejrzewam – w twojej rodzinie jest od dziesięcioleci, ja postanowiłem do mojego ryżu z jabłkami dodać jeszcze jeden ciekawy składnik. Są to orzechy włoskie – skarbnica wartości odżywczych i niebywałe wsparcie dla pracy mózgu. Przy okazji orzechy te doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Wystarczy je posiekać i dodać do całości. Spróbuj sam – gwarantuję, że poczujesz różnicę. Smacznego!

Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 kg jabłek,
  • 500 ml mleka,
  • 6 łyżeczek cukru lub słodzika,
  • 3 łyżki masła + 1 łyżka do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • garść orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuję w mleku z dodatkiem cukru waniliowego, połowy cukru zwykłego, 2 łyżkami masła i solą.
  2. Po około 15 minutach na małym ogniu (pod przykryciem) ryż jest już dobry.
  3. Pozostałe masło roztapiam na patelni, dodaję starte jabłka, drugą połowę cukru i cynamon. Smażę kilka minut.
  4. Na koniec dorzucam posiekane orzechy włoskie.
  5. Następnie natłuszczam naczynie żaroodporne i przekładam do niego kolejno: połowę ryżu, jabłka z cynamonem i orzechami, i w końcu drugą połowę ryżu. Na wierzchu kładę jeszcze 1 łyżkę masła.
  6. Całość zapiekam pod przykryciem przez około 20-25 minut, w 180°C.
  7. Podaję z dodatkowym cynamonem i śmietaną. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy