Smażenie mięsa mielonego - co oznacza woda na patelni?
13.02.2019 14:35, aktual.: 12.08.2019 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W kuchni może wydarzyć się bardzo wiele. Dlatego też powinniśmy dzielić sytuacje na te, które powinny zwrócić naszą uwagę, aby móc natychmiast interweniować, jak i te w 100% normalne.
I kiedy już myślę o takim podziale, na myśl przychodzi mi m.in. smażenie mięsa mielonego na patelni. Dokładnie chodzi o pojawiającą się z czasem wodę.
Wiele osób uważa, że to oznaka złej jakości mięsa, a jak się okazuje nie jest to prawda.
W rzeczywistości to bardzo normalne zjawisko, które wynika z błędu, jaki popełniamy podczas przygotowania mięsa mielonego na patelni.
Tak więc smażenie mięsa mielonego i pojawienie się na patelni wody, nie ma nic wspólnego z jakością mięsa.
Mięso, które chcemy przygotować, zawiera w sobie pewną ilość wody. Kiedy wrzucamy na patelnię zbyt dużo mięsa, temperatura urządzenia może bardzo szybko spaść. Tym samym mięso nie zdąży "się skleić", a co za tym idzie, pojawia się woda.
Dlatego też warto zawsze używać rozgrzanej patelni i wrzucać mięso w mniejszych ilościach. Należy pamiętać również, że dodawanie soli powinno mieć miejsce dopiero pod sam koniec smażenia. I to wszystko!