Szybka i pyszna. Tomasz Strzelczyk robi najlepszą roladę z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego to prosta, a jednocześnie szykowna potrawa, którą możesz z powodzeniem podać na rodzinny obiad. Konkretne mięsne danie przyjemnie wypełni żołądek, a dodatek aromatycznych ziół i przypraw sprawi, że rolada nie pozostawi nieprzyjemnego uczucia ciężkości. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak sprawnie ją przygotować i zawinąć przy pomocy zwykłej folii spożywczej.

Rolada od Strzelczyka jest aromatyczna, delikatna i pełna smakuRolada od Strzelczyka jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Tomasz Strzelczyk
Anna Galuhn

Mięso mielone z szynką i serem żółtym w środku zawinięte w plastry wędzonego boczku – to tylko brzmi jak skomplikowana potrawa, która wymaga wprawy i dużego nakładu pracy. Jeśli jednak wiesz, jak się do tego zabrać, przygotowanie rolady wieprzowej zajmie ci niecałe 30 minut. Poza składnikami spożywczymi, potrzebne będą blacha do pieczenia z wyższym rantem i dwa duże arkusze folii spożywczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Jakie mięso wybrać na roladę wieprzową?

Najpopularniejszym wyborem jest karkówka. Dzięki zawartości tłuszczu mięso jest miękkie i soczyste po upieczeniu. Możesz wybrać także łopatkę, która jest trochę bardziej twarda, ale po wyrobieniu z przyprawami również stanie się delikatna. Najdroższym wyborem jest polędwica, której mięso jest delikatne, miękkie i mało tłuste.

Jednak najważniejsze jest to, aby mięso na roladę wieprzową było przede wszystkim świeże. Zwróć uwagę na kolor mięsa i tłuszczu. Wieprzowina powinna być różowa, a tłuszcz biały. Mięso nie może być śliskie, a intensywny zapach to zdecydowanie zły znak. Jeśli masz taką możliwość, wybierz porcję do zmielenia w sklepie. 

Jak zawinąć roladę, aby się nie rozpadała?

Tomasz Strzelczyk zawija roladę przy pomocy folii spożywczej. Po wyrobieniu mięsa, rozkłada je na folii, którą wykłada blachę z niewielkim rantem. Krawędź sprawia, że mięso na roladę rozkłada się w ładny kształt prostokąta. Na mięso nałóż dodatki i zawiń, stopniowo odwijając folię. Na koniec pozostaw roladę w rulonie i lekko ściśnij, aby nabrała bardziej zwartego kształtu. Sposób z folią wykorzystaj także do owinięcia rolady w boczek.

Składniki: 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku , 
  • 200 g szynki w plasterkach,
  • 150 g żółtego sera w plastrach, może być gouda,
  • 1 łyżka ostrej musztardy, na przykład dijon,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 duża łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 duża łyżka majeranku,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo zmielonego,
  • 3 łyżki płatków owsianych nie mielonych,
  • 2 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Przełóż na patelnię i zeszklij na oleju roślinnym.
  2. Do mięsa mielonego dodaj dwa starte ząbki czosnku, pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek, sól (ok. 14 g na 1 kg mięsa), ostrą musztardę, na przykład dijon i czarny pieprz. Dodaj także suche płatki owsiane – wchłoną wodą i dzięki nim rolada zrobi się delikatna i pyszna. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pół szklanki wody. Mięso wyrób dłońmi.
  3. Wyrobione mięso mielone rozłóż na płasko na blasze wyłożonej folią spożywczą. Na mięsie ułóż plasterki szynki, ser żółty i podsmażoną cebulkę. Zawiń z dodatkami w roladę. Ściśnij w folii, by rolada się nie rozpadła.
  4. Ponownie na desce rozłóż folię i wyłóż ją boczkiem w plastrach. Odwiń roladę z folii i zawiń w boczek. Ponownie odwiń z folii i ostrożnie przełóż na blachę wysmarowaną olejem.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 40-45 minut.
  6. Kiedy boczek będzie rumiany, wyjmij roladę z piekarnika. Przed pokrojeniem chwilę odczekaj. Zbyt gorąca, może się rozpaść.

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską