Szybka i pyszna. Tomasz Strzelczyk robi najlepszą roladę z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego to prosta, a jednocześnie szykowna potrawa, którą możesz z powodzeniem podać na rodzinny obiad. Konkretne mięsne danie przyjemnie wypełni żołądek, a dodatek aromatycznych ziół i przypraw sprawi, że rolada nie pozostawi nieprzyjemnego uczucia ciężkości. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak sprawnie ją przygotować i zawinąć przy pomocy zwykłej folii spożywczej.
Mięso mielone z szynką i serem żółtym w środku zawinięte w plastry wędzonego boczku – to tylko brzmi jak skomplikowana potrawa, która wymaga wprawy i dużego nakładu pracy. Jeśli jednak wiesz, jak się do tego zabrać, przygotowanie rolady wieprzowej zajmie ci niecałe 30 minut. Poza składnikami spożywczymi, potrzebne będą blacha do pieczenia z wyższym rantem i dwa duże arkusze folii spożywczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie mięso wybrać na roladę wieprzową?
Najpopularniejszym wyborem jest karkówka. Dzięki zawartości tłuszczu mięso jest miękkie i soczyste po upieczeniu. Możesz wybrać także łopatkę, która jest trochę bardziej twarda, ale po wyrobieniu z przyprawami również stanie się delikatna. Najdroższym wyborem jest polędwica, której mięso jest delikatne, miękkie i mało tłuste.
Jednak najważniejsze jest to, aby mięso na roladę wieprzową było przede wszystkim świeże. Zwróć uwagę na kolor mięsa i tłuszczu. Wieprzowina powinna być różowa, a tłuszcz biały. Mięso nie może być śliskie, a intensywny zapach to zdecydowanie zły znak. Jeśli masz taką możliwość, wybierz porcję do zmielenia w sklepie.
Jak zawinąć roladę, aby się nie rozpadała?
Tomasz Strzelczyk zawija roladę przy pomocy folii spożywczej. Po wyrobieniu mięsa, rozkłada je na folii, którą wykłada blachę z niewielkim rantem. Krawędź sprawia, że mięso na roladę rozkłada się w ładny kształt prostokąta. Na mięso nałóż dodatki i zawiń, stopniowo odwijając folię. Na koniec pozostaw roladę w rulonie i lekko ściśnij, aby nabrała bardziej zwartego kształtu. Sposób z folią wykorzystaj także do owinięcia rolady w boczek.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 cebule,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 2 ząbki czosnku ,
- 200 g szynki w plasterkach,
- 150 g żółtego sera w plastrach, może być gouda,
- 1 łyżka ostrej musztardy, na przykład dijon,
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 duża łyżka suszonego lubczyku,
- 1 duża łyżka majeranku,
- 1 płaska łyżka soli,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo zmielonego,
- 3 łyżki płatków owsianych nie mielonych,
- 2 jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- 100 ml zimnej wody,
- 200 g boczku wędzonego w plastrach.
Wykonanie:
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Przełóż na patelnię i zeszklij na oleju roślinnym.
- Do mięsa mielonego dodaj dwa starte ząbki czosnku, pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek, sól (ok. 14 g na 1 kg mięsa), ostrą musztardę, na przykład dijon i czarny pieprz. Dodaj także suche płatki owsiane – wchłoną wodą i dzięki nim rolada zrobi się delikatna i pyszna. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pół szklanki wody. Mięso wyrób dłońmi.
- Wyrobione mięso mielone rozłóż na płasko na blasze wyłożonej folią spożywczą. Na mięsie ułóż plasterki szynki, ser żółty i podsmażoną cebulkę. Zawiń z dodatkami w roladę. Ściśnij w folii, by rolada się nie rozpadła.
- Ponownie na desce rozłóż folię i wyłóż ją boczkiem w plastrach. Odwiń roladę z folii i zawiń w boczek. Ponownie odwiń z folii i ostrożnie przełóż na blachę wysmarowaną olejem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 40-45 minut.
- Kiedy boczek będzie rumiany, wyjmij roladę z piekarnika. Przed pokrojeniem chwilę odczekaj. Zbyt gorąca, może się rozpaść.