Największy błąd podczas smażenia pieczarek. Dlatego są mdłe i wycieka z nich woda

Pieczarki to pyszny grzybowy dodatek, który używamy do naprawdę wielu dań. Okazuje się, że ich nieodpowiednie smażenie może doprowadzić do tego, że są mdłe i wycieka z nich woda. Co zatem robić, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki? Poznaj kilka praktycznych rozwiązań!

ObrazekSmażenie pieczarek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wybrać te najlepsze pieczarki?

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku wielu potraw, decydujące znaczenie ma przede wszystkim odpowiedni dobór składników. Wszyscy dobrze wiemy, że w sklepach znajdziemy zarówno pieczarki pakowane, jak i te na wagę. Świeżość w jednym i drugim przypadku, czasem może być bardzo dyskusyjną kwestią, ale w sklepach lub na targu, można znaleźć naprawdę ładne i świeże pieczarki. Oczywiście zdarzają się takie sytuacje, że ciemnieją po powrocie do domu. Dlatego dobrze jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które pozwolą wybrać nam te najświeższe i najlepsze.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Warto jest zwrócić uwagę na to, by były przede wszystkim jędrne i białe. Dostępne są również pieczarki brązowe, które wyróżniają się nieco silniejszym aromatem. Zdecydowanie lepiej jest wybierać te na wagę. Podczas pakowania, ten grzyb można dokładnie obejrzeć i wybrać takie, które według nas wydają się być najlepsze. Przed przystąpieniem do smażenia, dobrym wyjściem będzie dokładne oczyszczenie pieczarek. Tych świeżych i jędrnych nie trzeba obierać - wystarczy je dobrze opłukać i osuszyć. Obieranie zaleca się w przypadku kilkudniowych pieczarek, które nieco ściemniały.

Jak smażyć, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki?

Wykorzystując pieczarki do wielu pysznych dań, zależy nam na tym, by były one soczyste i intensywne. Bo to przede wszystkim ich smak i aromat bardzo często decyduje o tym, czy nasze danie popisowe się uda. Pomimo tego, że smażenie pieczarek nie wydaje się skomplikowaną czynnością, to bardzo często wypływa z nich woda. Stają się przez to miękkie i bardzo często - gorzkie. Nam natomiast zależy na tym, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki. Co w związku z tym robimy źle?

Obrazek
Smażone pieczarki- Pyszności

Istotne w tym wszystkim jest odpowiednie zaplanowanie smażenia. W pierwszej kolejności kroimy cebulę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której roztopiło się masło klarowane. Doprowadzamy do jej zeszklenia i dopiero w tym momencie dodajemy pokroje w plasterki lub półplasterki - pieczarki. Całość smażymy na średnim ogniu. Pamiętaj, by podczas smażenia nie dodawać soli - to właśnie ona powoduje, że nasze pieczarki miękną. Dodaj ją na samym końcu. Aby wydobyć z nich smak, podczas smażenia możesz dodać pieprz czarny. Możesz dodać też inne zioła. Dzięki tym metodom uzyskasz soczyste i intensywne pieczarki.

Szukasz inspiracji na danie z pieczarkami? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi:

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥