Największy błąd podczas smażenia pieczarek. Dlatego są mdłe i wycieka z nich woda
Pieczarki to pyszny grzybowy dodatek, który używamy do naprawdę wielu dań. Okazuje się, że ich nieodpowiednie smażenie może doprowadzić do tego, że są mdłe i wycieka z nich woda. Co zatem robić, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki? Poznaj kilka praktycznych rozwiązań!
25.10.2022 12:41
Jak wybrać te najlepsze pieczarki?
Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku wielu potraw, decydujące znaczenie ma przede wszystkim odpowiedni dobór składników. Wszyscy dobrze wiemy, że w sklepach znajdziemy zarówno pieczarki pakowane, jak i te na wagę. Świeżość w jednym i drugim przypadku, czasem może być bardzo dyskusyjną kwestią, ale w sklepach lub na targu, można znaleźć naprawdę ładne i świeże pieczarki. Oczywiście zdarzają się takie sytuacje, że ciemnieją po powrocie do domu. Dlatego dobrze jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które pozwolą wybrać nam te najświeższe i najlepsze.
Warto jest zwrócić uwagę na to, by były przede wszystkim jędrne i białe. Dostępne są również pieczarki brązowe, które wyróżniają się nieco silniejszym aromatem. Zdecydowanie lepiej jest wybierać te na wagę. Podczas pakowania, ten grzyb można dokładnie obejrzeć i wybrać takie, które według nas wydają się być najlepsze. Przed przystąpieniem do smażenia, dobrym wyjściem będzie dokładne oczyszczenie pieczarek. Tych świeżych i jędrnych nie trzeba obierać - wystarczy je dobrze opłukać i osuszyć. Obieranie zaleca się w przypadku kilkudniowych pieczarek, które nieco ściemniały.
Jak smażyć, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki?
Wykorzystując pieczarki do wielu pysznych dań, zależy nam na tym, by były one soczyste i intensywne. Bo to przede wszystkim ich smak i aromat bardzo często decyduje o tym, czy nasze danie popisowe się uda. Pomimo tego, że smażenie pieczarek nie wydaje się skomplikowaną czynnością, to bardzo często wypływa z nich woda. Stają się przez to miękkie i bardzo często - gorzkie. Nam natomiast zależy na tym, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki. Co w związku z tym robimy źle?
Istotne w tym wszystkim jest odpowiednie zaplanowanie smażenia. W pierwszej kolejności kroimy cebulę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której roztopiło się masło klarowane. Doprowadzamy do jej zeszklenia i dopiero w tym momencie dodajemy pokroje w plasterki lub półplasterki - pieczarki. Całość smażymy na średnim ogniu. Pamiętaj, by podczas smażenia nie dodawać soli - to właśnie ona powoduje, że nasze pieczarki miękną. Dodaj ją na samym końcu. Aby wydobyć z nich smak, podczas smażenia możesz dodać pieprz czarny. Możesz dodać też inne zioła. Dzięki tym metodom uzyskasz soczyste i intensywne pieczarki.
Szukasz inspiracji na danie z pieczarkami? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi: