Największy błąd podczas smażenia pieczarek. Dlatego są mdłe i wycieka z nich woda

Pieczarki to pyszny grzybowy dodatek, który używamy do naprawdę wielu dań. Okazuje się, że ich nieodpowiednie smażenie może doprowadzić do tego, że są mdłe i wycieka z nich woda. Co zatem robić, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki? Poznaj kilka praktycznych rozwiązań!

ObrazekSmażenie pieczarek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wybrać te najlepsze pieczarki?

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku wielu potraw, decydujące znaczenie ma przede wszystkim odpowiedni dobór składników. Wszyscy dobrze wiemy, że w sklepach znajdziemy zarówno pieczarki pakowane, jak i te na wagę. Świeżość w jednym i drugim przypadku, czasem może być bardzo dyskusyjną kwestią, ale w sklepach lub na targu, można znaleźć naprawdę ładne i świeże pieczarki. Oczywiście zdarzają się takie sytuacje, że ciemnieją po powrocie do domu. Dlatego dobrze jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które pozwolą wybrać nam te najświeższe i najlepsze.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Warto jest zwrócić uwagę na to, by były przede wszystkim jędrne i białe. Dostępne są również pieczarki brązowe, które wyróżniają się nieco silniejszym aromatem. Zdecydowanie lepiej jest wybierać te na wagę. Podczas pakowania, ten grzyb można dokładnie obejrzeć i wybrać takie, które według nas wydają się być najlepsze. Przed przystąpieniem do smażenia, dobrym wyjściem będzie dokładne oczyszczenie pieczarek. Tych świeżych i jędrnych nie trzeba obierać - wystarczy je dobrze opłukać i osuszyć. Obieranie zaleca się w przypadku kilkudniowych pieczarek, które nieco ściemniały.

Jak smażyć, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki?

Wykorzystując pieczarki do wielu pysznych dań, zależy nam na tym, by były one soczyste i intensywne. Bo to przede wszystkim ich smak i aromat bardzo często decyduje o tym, czy nasze danie popisowe się uda. Pomimo tego, że smażenie pieczarek nie wydaje się skomplikowaną czynnością, to bardzo często wypływa z nich woda. Stają się przez to miękkie i bardzo często - gorzkie. Nam natomiast zależy na tym, by uzyskać soczyste i intensywne pieczarki. Co w związku z tym robimy źle?

Obrazek
Smażone pieczarki- Pyszności

Istotne w tym wszystkim jest odpowiednie zaplanowanie smażenia. W pierwszej kolejności kroimy cebulę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której roztopiło się masło klarowane. Doprowadzamy do jej zeszklenia i dopiero w tym momencie dodajemy pokroje w plasterki lub półplasterki - pieczarki. Całość smażymy na średnim ogniu. Pamiętaj, by podczas smażenia nie dodawać soli - to właśnie ona powoduje, że nasze pieczarki miękną. Dodaj ją na samym końcu. Aby wydobyć z nich smak, podczas smażenia możesz dodać pieprz czarny. Możesz dodać też inne zioła. Dzięki tym metodom uzyskasz soczyste i intensywne pieczarki.

Szukasz inspiracji na danie z pieczarkami? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi:

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni