7 cennych rad, dzięki którym przygotowane mięso za każdym razem będzie soczyste i kruche

Przygotowując obiad, zależy Ci na efekcie kruchego, a jednocześnie soczystego mięsa? Jak najbardziej jest to możliwe!

Obrazek
Pyszności

Wystarczy, że wykorzystasz poniższą wiedzę, a pieczone czy też duszone mięso, będzie idealne ?

#1 Moczenie w jogurcie lub maślance

Obrazek

Umieść mięso w formie, następnie dolej maślankę lub jogurt. Włóż mięso na dobę do lodówki. Dzięki temu zabiegowi zmiękczysz mięso, a tym samym usprawnisz jego obróbkę termiczną.

#2 Rozbijanie tłuczkiem

Obrazek

Przed całą obróbką termiczną rozbij kawałki mięsa przy pomocy tłuczka. Dzięki temu zabiegowi, włókna ulegną rozerwaniu, a to w konsekwencji sprawi, że mięso będzie delikatniejsze.

#3 Kiwi i cytryna

Obrazek

Owoce te pomogą zmiękczyć mięso, dlatego warto dodać ich sok do marynaty (oczywiście jeśli kombinacja smakowa się nie gryzie) lub obłożyć mięso bezpośrednio plastrami owoców na kilka godzin.

#4 Ocet i cukier

Obrazek

Ocet możesz dodać do marynaty, bądź wlać do gotującego się mięsa 15 minut przed zakończeniem całego procesu. Szczypta cukru również okaże się pomocna.

#5 Alkohol

Obrazek

To kolejny składnik, który pomoże rozprawić się z twardym kawałkiem mięsa. Możesz bezpośrednio posmarować nim kawałek mięsa i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub jak w przypadku octu, dodać w ostatnim etapie przygotowania mięsa.

#6 Obsmażanie z każde strony

Obrazek

Zarówno przed duszeniem, jak i pieczeniem, kawałki mięsa należy obsmażyć z każdej strony na patelni.

#7 Zapewnij mięsu odpoczynek

Obrazek

Tuż po przygotowaniu mięsa nie podawaj go od razu. Daj mu 15-20 minut odpoczynku, a nie pożałujesz!

A Ty w jaki sposób przygotowujesz mięso?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀