7 cennych rad, dzięki którym przygotowane mięso za każdym razem będzie soczyste i kruche
Przygotowując obiad, zależy Ci na efekcie kruchego, a jednocześnie soczystego mięsa? Jak najbardziej jest to możliwe!
05.02.2019 09:42
Wystarczy, że wykorzystasz poniższą wiedzę, a pieczone czy też duszone mięso, będzie idealne ?
#1 Moczenie w jogurcie lub maślance
Umieść mięso w formie, następnie dolej maślankę lub jogurt. Włóż mięso na dobę do lodówki. Dzięki temu zabiegowi zmiękczysz mięso, a tym samym usprawnisz jego obróbkę termiczną.
#2 Rozbijanie tłuczkiem
Przed całą obróbką termiczną rozbij kawałki mięsa przy pomocy tłuczka. Dzięki temu zabiegowi, włókna ulegną rozerwaniu, a to w konsekwencji sprawi, że mięso będzie delikatniejsze.
#3 Kiwi i cytryna
Owoce te pomogą zmiękczyć mięso, dlatego warto dodać ich sok do marynaty (oczywiście jeśli kombinacja smakowa się nie gryzie) lub obłożyć mięso bezpośrednio plastrami owoców na kilka godzin.
#4 Ocet i cukier
Ocet możesz dodać do marynaty, bądź wlać do gotującego się mięsa 15 minut przed zakończeniem całego procesu. Szczypta cukru również okaże się pomocna.
#5 Alkohol
To kolejny składnik, który pomoże rozprawić się z twardym kawałkiem mięsa. Możesz bezpośrednio posmarować nim kawałek mięsa i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub jak w przypadku octu, dodać w ostatnim etapie przygotowania mięsa.
#6 Obsmażanie z każde strony
Zarówno przed duszeniem, jak i pieczeniem, kawałki mięsa należy obsmażyć z każdej strony na patelni.
#7 Zapewnij mięsu odpoczynek
Tuż po przygotowaniu mięsa nie podawaj go od razu. Daj mu 15-20 minut odpoczynku, a nie pożałujesz!