Niewiarygodnie skuteczny sposób na uratowanie spalonego garnka. Przygotuj jedynie odrobinę ryżu

Kto z nas nigdy nie przypalił garnka niech pierwszy rzuci kamieniem. My podpowiadamy, by jednak się nie poddawać i uratować przypalone naczynie. Może nam w tym pomóc kilka domowych sposobów. Na pewno posiadasz te produkty w domu, więc nie ma co się martwić. Zaraz twój garnek będzie jak nowy. Koniecznie wypróbuj sposób na uratowanie spalonego garnka z użyciem ryżu!

Obrazek
Paulina
Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób na uratowanie spalonego garnka? Użyj ryżu!

Oto kilka niezawodnych preparatów na uratowanie twojego garnka. Zacznijmy od ryżu. Metoda z ryżem to zapewne zaskoczenie dla wielu z nas. Dno przypalonego garnka zasyp ziarnami ryżu. Następnie zagotuj całość. Uważaj jednak, by ponownie produkt nie przywarł do garnka. W ten sposób, po zagotowaniu, przypalone elementy powinny zacząć się odklejać.

Obrazek

Niezawodna sól i soda

Soda oczyszczona i sól to dwa produkty, które są równie niezawodne. Dno garnka wysyp solą lub sodą i zalej malutką ilością wody. Taki specyfik pozostaw na noc. Rano możesz przystąpić do czyszczenia garnka. Przyda się druciana szczotka lub gąbka. Kilka minut i garnek jest jak nowy.

Obrazek

Proszek do pieczenia

Używamy go w kuchni do pieczenia ciast, tym razem sprawdzi się, jako podstawa bazy do czyszczenia przypalonego garnka. Wystarczy zmieszać proszek z wodą i zalać tym specyfikiem garnek. Po kilku godzinach możemy wyszorować przypalone naczynie.

Obrazek
Ocet - Pyszności

Ocet z woda - stary sposób uratowanie spalonego garnka

Mieszanka idealna, czyli ocet z wodą w proporcji 2:1. Połącz te produkty w garnku, który przypaliłeś i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu preparatu wylej go i przemyj garnek. Spalenizna powinna odchodzić bez problemu. Niektórzy dodają również do tego sodę oczyszczoną, warto spróbować, jeśli nasze naczynie jest bardzo mocno przypalone.

Kwasek cytrynowy

Nie zawsze posiadamy go w domu, ale jak jest to bardzo dobrze. Nie tylko odczyści nasz garnek, ale nada mu blasku. Wystarczy, że połączysz kwasek z małą ilością wody. Taki specyfik nałóż na gąbkę i wyszoruj przypalone naczynie.

Garnki wyszorowane więc można przejść do robienia deseru. Przedstawiamy przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia krok po kroku na naszym YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia