PoradySprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy. Działają za każdym razem

Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy. Działają za każdym razem

Czy zastanawialiście się kiedyś jak uratować słony niczym Morze martwe wywar? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie są sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy.

Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy. Działają za każdym razem
Agnieszka

04.06.2022 08:10

Obraz

W porze obiadowej często na naszym stole gości zupa. Potrawa ta może być wykonana na bazie samych warzyw lub z dodatkiem mięsa. Niezależnie od tego, jaka to będzie zupa, bardzo ważne jest, abyśmy dodali do niej odpowiednią ilość soli. W przeciwnym razie w bardzo prosty sposób możemy ją przesolić. Wtedy rodzi się pytanie: Jak możemy uratować przesoloną zupę?

Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy

  • Jogurt
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Jeśli chcemy uratować zupę, możemy użyć jogurtu naturalnego. W takiej sytuacji należy odlać około jedną szklankę zupy i zmieszać ją z jogurtem. Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do zupy. Składniki trzeba dokładnie ze sobą wymieszać.

Warto pamiętać, że jogurt możemy w prosty sposób zamienić śmietaną. Produkt ten równie dobrze się sprawdzi i  złagodzi smak przesolonej zupy.

  • Surowy obrany ziemniak, skórka od chleba
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że surowy ziemniak oraz skórka od chleba pomogą nam odzyskać łagodny smak zupy. W związku z tym należy jeden z tych składników wrzucić do wrzącej potrawy. Następnie gotujemy zupę jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaka lub skórkę i cieszymy się pysznym smakiem naszego dania.

Pamiętajmy, że w przypadku użycia ziemniaka, warzywo to musi być dokładnie umyte oraz obrane.

  • Białka jaj
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Białka jaj podobnie jak skórkę od chleba, możemy dodać na kilkanaście minut podczas gotowania się zupy. Składnik ten się zetnie i pochłonie część zbędnej soli. Po 10 - 15 minutach białka wyjmujemy łyżką.

  • Woda
pixabay.com
pixabay.com

Najprostszym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest dodatek wody. Najlepiej wraz z wodą dodać do naszej potrawy jeszcze więcej warzyw. Dzięki temu zupa będzie miała idealną konsystencję.

Od dzisiaj już wiesz jak szybko uratować przesoloną zupę. Te kilka prostych sposobów przywróci idealny smak twojej potrawy.

Polecamy wypróbować nasz przepis na zupę brokułową. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie