Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy. Działają za każdym razem

Czy zastanawialiście się kiedyś jak uratować słony niczym Morze martwe wywar? Dzisiaj zdradzimy wam ten sekret. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie są sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy.

Obrazek
Agnieszka
Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy

W porze obiadowej często na naszym stole gości zupa. Potrawa ta może być wykonana na bazie samych warzyw lub z dodatkiem mięsa. Niezależnie od tego, jaka to będzie zupa, bardzo ważne jest, abyśmy dodali do niej odpowiednią ilość soli. W przeciwnym razie w bardzo prosty sposób możemy ją przesolić. Wtedy rodzi się pytanie: Jak możemy uratować przesoloną zupę?

Sprawdzone triki na uratowanie przesolonej zupy

  • Jogurt
Obrazek
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Jeśli chcemy uratować zupę, możemy użyć jogurtu naturalnego. W takiej sytuacji należy odlać około jedną szklankę zupy i zmieszać ją z jogurtem. Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do zupy. Składniki trzeba dokładnie ze sobą wymieszać.

Warto pamiętać, że jogurt możemy w prosty sposób zamienić śmietaną. Produkt ten równie dobrze się sprawdzi i  złagodzi smak przesolonej zupy.

  • Surowy obrany ziemniak, skórka od chleba
Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Okazuje się, że surowy ziemniak oraz skórka od chleba pomogą nam odzyskać łagodny smak zupy. W związku z tym należy jeden z tych składników wrzucić do wrzącej potrawy. Następnie gotujemy zupę jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaka lub skórkę i cieszymy się pysznym smakiem naszego dania.

Pamiętajmy, że w przypadku użycia ziemniaka, warzywo to musi być dokładnie umyte oraz obrane.

  • Białka jaj
Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Białka jaj podobnie jak skórkę od chleba, możemy dodać na kilkanaście minut podczas gotowania się zupy. Składnik ten się zetnie i pochłonie część zbędnej soli. Po 10 - 15 minutach białka wyjmujemy łyżką.

  • Woda
Obrazek
pixabay.com

Najprostszym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest dodatek wody. Najlepiej wraz z wodą dodać do naszej potrawy jeszcze więcej warzyw. Dzięki temu zupa będzie miała idealną konsystencję.

Od dzisiaj już wiesz jak szybko uratować przesoloną zupę. Te kilka prostych sposobów przywróci idealny smak twojej potrawy.

Polecamy wypróbować nasz przepis na zupę brokułową. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska